Hlavní obsah

Facebook vymazal desítky účtů z Ruska a Íránu, měly ovlivňovat americké voliče

Foto: Autor: www.thoughtcatalog.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Facebook odstranila ze své stejnojmenné sociální sítě a také z Instagramu desítky účtů a falešných stránek, jejichž autoři se snažili pokoutně ovlivnit názory Američanů na politiku před nadcházejícími prezidentskými volbami i na světové problémy. Dnes to oznámila firma s tím, že aktivity navzájem provázaných sítí nyní smazaných účtů měly původ v Íránu a Rusku.

Článek

„Dnes jsme odstranili 93 facebookových účtů, 17 stránek a čtyři instagramové účty kvůli porušení našich pravidel proti koordinovanému nehodnověrnému chování. Tato aktivita pocházela z Íránu a soustředila se především na USA a také na několik frankofonních komunit v Severní Americe,“ oznámil Facebook.

„Odstranili jsme rovněž 50 instagramových účtů a jeden účet na Facebooku, které pocházely z Ruska a které byly zaměřeny především na USA,“ uvedla společnost s tím, že aktivita na těchto účtech vykazovala známky činnosti ruské Agentury pro výzkum internetu (AII). Tu západní analytici označují za hlavní nástroj Moskvy pro šíření lživých zpráv a demagogické propagandy.

Společnost vysvětlila, že osoby za smazanými účty a stránkami zneužívaly prolomené i falešné profily s cílem vystupovat jako místní. Ústředními tématy těchto účtů bylo regionální politické zpravodajství, ale i geopolitické otázky, mimo jiné vztahy USA a Izraele, Palestina či konflikt v Jemenu. Facebook dodal, že na obou sociálních sítích vymazal také několik desítek účtů, které byly provozovány z Íránu a které cílily na latinskoamerické země.

Facebook také oznámil nové kroky v boji proti zahraničním zásahům a dezinformacím. Měl by teď označovat státem kontrolovaná média a více se zaměřit na ochranu kandidátů, na které mohou hackeři cílit.

Nové taktiky šiřitelů falešných zpráv

Většina obsahu falešných účtů kopírovala materiál vytvořený předními komentátory. To podle Reuters zahrnovalo recyklování komentářů původně sdílených na Twitteru, které kritizovaly například americkou kongresmanku Alexandrii Ocasio-Cortezovou, demokratického kandidáta Joea Bidena nebo i současného prezidenta Donalda Trumpa.

„Operace se zabývá takovými politickými otázkami, které jsou v USA v současné době výzvou,“ řekl vedoucí oddělení kybernetické bezpečnosti na Facebooku Nathaniel Gleicher agentuře Reuters. „Část toho, čemu se věnují, jsou témata, která budou pro volby důležitá. Ale nemohu přesně říci, jaký byl jejich cíl,“ dodal.

Foto: Newsroom.fb.com

Příklad obsahu zveřejněného některými z těchto stránek.

Podle Gleichera íránská síť, kterou jeho tým identifikoval, použila na Facebooku a Instagramu k cílení na americké uživatele více než 100 falešných účtů. Účty „obvykle psaly o místních politických zprávách a geopolitice včetně témat, jako jsou veřejné osobnosti v USA, politika v USA a Izraeli, podpora Palestiny a konflikt v Jemenu,“ uvedl Facebook.

„Na jejich práci je zajímavé to, že kopírují upřímné příspěvky od skutečných Američanů,“ řekl agentuře Reuters Ben Nimmo, výzkumník ze společnosti Graphika pro analýzu sociálních médií. „To může svědčit o snaze skrýt jazykové nedostatky, díky kterým bylo v minulosti odhalení snazší.“

Zuckerberg: Facebook nemá na zastavení cizích operací nástroje

Možnosti Facebooku v boji se státními dezinformačními operacemi jsou omezené, neboť nemůže na rozdíl od amerických úřadů tlačit na zahraniční vlády. Šéf kalifornské společnosti Mark Zuckerberg to uvedl při zářijovém vystoupení na konferenci Aspen Ideas Festival. Znepokojuje jej, že Spojené státy nepřijaly „žádná opatření“ v reakci na ruské snahy ovlivnit poslední prezidentské volby.

„Jakožto soukromá společnost nemáme prostředky na to, abychom donutili ruskou vládu přestat,“ řekl zakladatel Facebooku. „Můžeme se bránit, jak jen to jde, ale nástroje na vytváření tlaku na Rusko má naše vláda, ne my,“ dodal.

Zuckerberg vyzval vlády a regulační úřady, aby dělaly více pro kontrolu toho, co se objevuje na internetu, již v březnu letošního roku. V dopise, který zveřejnila čtveřice světových listů, píše, že pro firmy samotné je odpovědnost za kontrolu škodlivého obsahu příliš velkým soustem.

BBC připomíná, že Facebook se v poslední době stal terčem kritiky za to, že nedokázal včas zastavit šíření videopřenosu teroristického útoku v novozélandském městě Christchurch.

Loni se do centra pozornosti dostal přístup Facebooku k ochraně soukromí po zprávě, že analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o desítkách milionů uživatelů této sociální sítě. Pak je využila mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně současného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Reklama

Doporučované