Hlavní obsah

Facebook žaluje Thajsko. Nelíbí se mu, že musel potlačit svobodu projevu

Foto: Flickr.com - Anthony Quintano

Mark Zuckerberg měl podle listu The Wall Street Journal lobbovat proti čínské aplikaci TikTok.

Reklama

Facebook chce zažalovat thajskou vládu. Firmu podle jejích vlastních slov kabinet donutil zablokovat skupinu, která byla kritická vůči thajskému režimu.

Článek

V pondělí agentura Reuters informovala, že sociální síť Marka Zuckerberga zablokovala skupinu Royalist Marketplace pro thajské uživatele. Facebook se obratem rozhodl k uvalení žaloby na thajskou vládu. Společnost měla být dle svých slov donucena k pozastavení činnosti skupiny, jež čítá více než milion uživatelů.

„Po pečlivém zvážení Facebook dospěl ke zjištění, že je nucen omezit přístup k obsahu, který thajská vláda považuje za ilegální,“ napsala společnost v tiskovém prohlášení. Uživatelé z Thajska, kteří by chtěli skupinu navštívit, uvidí zprávu, že přístup ke skupině byl omezen na základě právní žádosti ministerstva pro digitální hospodářství a společnost.

„Požadavky takto závažné jsou v rozporu s mezinárodním právem v oblasti lidských práv a mají nežádoucí účinek na schopnost lidí vyjádřit se,“ pokračuje Facebook. „Snažíme se chránit a hájit práva všech uživatelů internetu a připravujeme právní kroky,“ uvádí společnost.

Zakladatel disident

Zablokovaná skupina byla založena Pavinem Chachavalpongpunem, thajským akademikem a dlouholetým kritikem monarchie, který nyní žije v exilu v Japonsku. „Podání žaloby na thajskou vládu kvůli zablokování mé skupiny je podle mě správným krokem. Svoboda projevu je něco, čeho si všichni velmi ceníme, a to především v Thajsku, kde je nedostatkovým zbožím,“ řekl Chachavalpongpun pro Business Insider.

Na druhou stranu kritizoval i samotný Facebook, že vůbec k zablokování přistoupil. „Tím, že Facebook přijal žádost thajské vlády k zablokování skupiny, se stal součástí soustrojí, které brání demokratizaci a zavádí cenzuru. Rozhodnutí Facebooku uškodilo svobodě projevu i demokracii v tomto regionu,“ uvedl Chachavalpongpun.

V Thajsku se již více než měsíc konají prodemokratické protesty, demonstranti požadují reformy monarchie. Thajci již otevřeně kritizují krále země Rámu X. i přesto, že za pomluvu krále či jeho rodiny hrozí až 15leté vězení, jak informuje CNN. Právě tímto zákonem vládní složky nejčastěji odůvodňují odstranění protirežimních příspěvků.

Nařízení Thajska

Začátkem měsíce obvinil thajský ministr pro digitální sféru Facebook, že nesplnil požadavky na omezení obsahu, a to včetně urážek monarchie. 10. srpna poskytl ministr Facebooku 15 dní na to, aby vyhověl soudním příkazům, nebo čelil poplatkům podle místního zákona o počítačové kriminalitě. Pokuta by činila přes 6 tisíc dolarů za příspěvek a 150 dolarů za každý den, kdy nařízení Facebook nesplní.

Mluvčí digitálního ministerstva zahraničí Putchapong Nodthaisong v pondělí uvedl, že Facebook před vypršením termínu spolupracoval, protože chápe kontext thajské společnosti, uvedla agentura Reuters.

Problémy v Indii i v USA

Facebook v současnosti čelí rovněž zjištění The Wall Street Journal, že v Indii neřešil projevy nenávisti ze strany nejvyšších státních činitelů země, protože se obával ztráty silné pozice v druhém nejlidnatějším státě země. V zemi se tak rozhořela debata a jeden z členů tamějšího parlamentu Shashi Tharoor, který je zároveň vedoucí stálého parlamentního výboru pro informační technologie, vyzval Facebook, aby před tuto komisi předstoupil.

The Wall Street Journal navíc obvinil zakladatele Marka Zuckerberga z lobbingu proti čínské aplikaci TikTok, která dle jeho slov porušuje zásady svobody projevu. Ve Spojených státech Facebook začal označovat některé příspěvky prezidenta Donalda Trumpa a některé dokonce odstranil za porušení pravidel sociální sítě, což vyvolalo kontroverzní debaty.

Navzdory všemu si ale Facebook drží dobrou pověst mezi investory a jeho cena dále stoupá do závratných výšin. Mark Zuckerberg je díky tomu třetím nejbohatším mužem na planetě.

Reklama

Doporučované