Hlavní obsah

Facebook zastavil ruskou dezinformační operaci v Africe

Facebook je kritizován za svůj přístup k šíření dezinformací z řady stran.

Reklama

Facebook dnes oznámil, že zastavil dezinformační operaci vedenou z Ruska v několika afrických zemích. Společnost podle listu The New York Times (NYT) uvedla, že ze svých internetových stránek odstranila tři Ruskem podporované sítě, které byly k těmto aktivitám využívané.

Článek

Dotčené účty, stránky a skupiny přítomné na Facebooku, ale také na Instagramu byly propojené s „entitami spojenými“ s osobou blízkou ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Jedná se o oligarchu Jevgenije Prigožina, který už byl obviněn ze zasahování do amerických prezidentských voleb v roce 2016, konkrétně z podněcování kampaně namířené proti Hillary Clintonové a z podpory Donalda Trumpa.

Rusko tímto způsobem testuje nové dezinformační taktiky v rámci enormní kampaně vedené na Facebooku v částech Afriky, napsal NYT. Podle deníku je to součást rozvoje manipulačních technik před americkými prezidentskými volbami v příštím roce.

Mezi země, kde se odhalená dezinformační operace prováděla, patří Kamerun, Kongo, Libye, Madagaskar, Mosambik, Pobřeží slonoviny, Středoafrická republika a Súdán.

Na rozdíl od předešlých ovlivňujících operací vedených z Ruska se nově odhalené sítě zaměřily na několik zemí prostřednictvím příspěvků v arabštině, sdělila Stanfordova internetová observatoř, která s Facebookem na odhalení těchto aktivit spolupracovala.

Facebook v rámci obrany před podvodným a dezinformačním chováním zablokoval 35 účtů, 53 stránek a sedm skupin. Skupiny měly více než 475 tisíc fanoušků a sledujících a na inzeráty z nich bylo utraceno více než 77 tisíc dolarů (necelé dva miliony korun).

Některé příspěvky podle observatoře propagovaly ruskou politiku, zatímco jiné kritizovaly francouzskou a americkou politiku v Africe. Rusové také využili obyvatele afrických zemí k zakládání facebookových účtů. Facebook ve své zprávě uvádí, že hodnotí chování uživatelů, které bylo v tomto případě podezřelé a organizované. Toto chování neodpovídalo pravidlům, která společnost po svých uživatelích vyžaduje.

Kampaň ukazuje, jak Rusko pokračuje v intenzivním zkoušení různých dezinformačních technik, ačkoli jeho metody zasahování prostřednictvím internetu jsou pozorně monitorovány, poznamenává NYT. Podle expertů uplatněním těchto taktik v oblastech, které jsou méně sledovány než ve Spojených státech a v Evropě, se Rusko zřejmě snaží posílit sféru svého vlivu v Africe, kde začalo šířit propagandu a budovat politickou infrastrukturu.

Reklama

Doporučované