Hlavní obsah

Čím větší obec, tím víc se u moci drží muži, ukazují data

Podrobná analýza ukazuje, jak jsou ve vedení více než 6300 obcí Česka zastoupené ženy. Data také říkají, že čím více peněz a moci, tím méně žen o nich rozhoduje. Když ženy kandidují nezávisle na stranách, šance mají o dost větší.

Reklama

Článek

V české komunální politice pomalu přibývá žen, ale jejich zastoupení ve vedení obcí je stále nízké. Jen čtvrtina ze všech obcí České republiky má ve svém vedení ženu. Situace se o trochu zlepšila, neboť v minulém komunálním období ženy vedly pouhou pětinu obcí.

Na mapě lze zobrazit detaily o tom, kdo přesně vybranou obec či město vede a za koho byl zvolen či zvolena. Velikost bodů na mapě reprezentují velikost obcí dle počtu obyvatel. Volitelná přepínací legenda pak umožňuje zobrazit zvlášť muže a ženy v jejich vedení.

„Stále platí nepřímá úměra: Čím více financí a moci, tím méně žen o nich rozhoduje,“ říká Veronika Šprincová, ředitelka organizace Fórum 50 %, které se dlouhodobě věnuje uplatnění žen v politice.

Jenže jak si ukážeme níže, ženy mohou relativně snadno zvolit strategii, která jim jejich zvolení do komunální politiky zpřístupní.

Jak se ženy mohou dostat do politiky? Nekandidovat za politické strany

Důležité zjištění přináší následující porovnání, které zároveň může naznačovat strategii žen pro příští komunální volby. Ukazuje se totiž, že čím častěji kandidují přímo za politické subjekty, tím jsou jejich šance na zvolení menší. Naopak jako nezávislé kandidátky mají ženy šance na zvolení viditelně větší.

U obcí všech velikostí platí, že ženy se v politice prosazují mnohem lépe jako nezávislé kandidátky. A čím je obec či město větší, tím jsou rozdíly viditelnější. V malých obcích do dvou tisíc obyvatel jsou ženy ve vedení ze 30 procent coby nezávislé kandidátky, zatímco coby stranické nominantky už jen ze 22 procent.

Ve městech nad 20 tisíc obyvatel stojí v jejich vedení 25 procent žen - nezávislých, ovšem v barvách politických stran se jich přímo do vedení dostalo jen 14 procent.

Tempo navyšování zastoupení žen v politické reprezentaci je ale stále pomalejší.

„Vzrůstající zapojení žen do rozhodování na komunální úrovni je určitě dobrou zprávou. Bohužel podíl žen v zastupitelstvech měst a obcí stoupá stále pomaleji – vyrovnaného zastoupení bychom se podobným tempem mohli dočkat až někdy za 50 let,“ říká Šprincová.

Najdi ženu na radnici ve větším městě

Žen ve vedeních měst je po posledních volbách minimum. Ze všech radnic je v tuto chvíli jediná v Berouně, kde v radě převažují ženy (mírná většina 57 %), jinak všude většinově vládnou muži.

V šesti městech oproti tomu vládnou ze 100 procent muži. Jde o Svitavy, Kralupy nad Vltavou, Slaný, Klatovy, Rakovník a Brandýs nad Labem-Starou Boleslav.

Přímo starostek nebo primátorek je ve městech pouhých 18. Detailnější pohled na rady měst pak ukazuje, že v místních vládách jsou ženy v průměru zastoupeny z necelé čtvrtiny.

Reklama

Doporučované