Hlavní obsah

Díky teplé zimě ušetříme, myslí si Češi. Půlka by si ale za sníh klidně připlatila

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Čtvrtina Čechů si pod pojmem „teplá zima“ vybaví více deštivých dnů.

Reklama

Každý druhý Čech by si přál pořádně mrazivou zimu. Pokud ale takové mrazy nebudou, alespoň nepřijdou tak vysoké účty za energie.

Článek

Obyvatele České republiky nejvíce trápí rostoucí ceny. Například v průzkumu agentury STEM a Institutu 2050 ze září tohoto roku 85 procent respondentů uvedlo, že zdražování v Česku představuje závažný problém.

A tento trend potvrzují i data z aktuálního průzkumu Generali České pojišťovny. Pokud bude následující zima teplejší, tři čtvrtiny respondentů uvítají, že díky tomu alespoň ušetří peníze. Z průzkumu ale také vychází, že 51 procent obyvatel Česka by preferovalo klasickou studenou zimu se sněhem a mrazy, i kdyby je to mělo něco stát.

Poznámka: Mezi grafy můžete přejíždět šedou šipkou.

Respondenti sice ocenili, že teplejší zima má pozitivní vliv na dopravní situaci, šest z deseti Čechů se ale zároveň obává, co teplá zima provede s přírodou. Každý třetí se dokonce bojí, že by vyšší teploty v zimě s sebou mohly přinést vyšší riziko živelních katastrof. Nejvíce se shodují na obavách ze sucha a záplav.

Jak se změnou klimatu naložit, ale Češi spíše nevědí. To mimochodem potvrzuje již zmiňovaný průzkum agentury STEM. „V tomto tématu se v průzkumu nejvíce ze všech odpovědí ukázalo, že lidé nemají zcela jasno, jak se na osobní úrovni ke globálnímu oteplování postavit. Nejvíce zde totiž volili odpověď ‚možná‘,“ upřesňuje mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek.

Rovných 38 procent lidí by se rádo zapojilo do aktivit, které by životní prostředí ochránily. Ovšem s jednou podmínkou: Nesmělo by to mít zásadní vliv na finanční situaci.

Pouze 30 procent Čechů je pak připravených změnit svůj životní styl ve prospěch ochrany klimatu. Nejvíce odpůrců má pak možnost jakýchsi odpustků – tedy přispět finančně, ale nijak neměnit svůj životní styl.

V zimě raději doma

Obecně jsou s teplejšími zimními měsíci nejspokojenější lidé ve věku 56 až 65 let. Čím mladší respondenti jsou, tím méně teplejší počasí v zimě vítají. Teplé zimy se nelíbí hlavně mladší generaci ve věkové kategorii 25 až 35 let.

V letošním roce je také velmi pravděpodobné, že větší část lidí nevyrazí na zimní dovolenou. Ceny rostou jak v domácnostech, tak v zimních střediscích. Čtyři z deseti oslovených v průzkumu říkají, že za pravou zimou nejsou ochotni cestovat.

Ti, kteří si hodlají pravou zimu užít, by nejčastěji chtěli jet nejvýše 200 kilometrů. Více než 500 kilometrů je ochotno cestovat jen 15 procent Čechů.

Pravidelně se podívám z okna

Výzkum se také zabýval tématem, jak často lidé sledují předpověď počasí. Úplně ji ignoruje pouze jeden obyvatel Česka ze sta. Ostatní se o předpověď zajímají, většina z nich dokonce pravidelně. Téměř třetina dotázaných předpověď sleduje dokonce několikrát denně.

Nejčastěji se o počasí lidé zajímají na internetu a v mobilních aplikacích. Rovných 37 procent dotázaných se v předpovědi spoléhá také na vlastní úsudek – „kouknu z okna a vidím“.

Dva z deseti Čechů pak mají vlastní domácí meteostanici. Nejméně respondentů si aktuality o počasí zjišťuje od jiných lidí a z denního tisku.

Reklama

Související témata:

Doporučované