Hlavní obsah

Inflace v Česku: První položky mezi potravinami začínají zlevňovat

Foto: Jakub Jurdič, Proženy.cz

K prvním potravinám, které začalo zlevňovat, patří máslo.

Reklama

Meziměsíční inflace prakticky na nule, meziroční podruhé za sebou nižší než měsíc předtím. Ačkoliv tempo zdražování zůstává stále na velmi vysokých hodnotách, určité položky začínají zlevňovat. Mezi nimi i některé potraviny.

Článek

Ceny potravin tvoří jednu z hlavních složek vysoké inflace. Vedle cen bydlení a energií jsou to právě potraviny, které ženou české zdražování.

Pro srovnání: Energie byly ještě v lednu o 51 procent dražší než rok předtím. Za dva měsíce ale jejich cena klesla o 10 procentních bodů. Meziroční zdražení na úrovni přesahující 41 procent je stále velmi vysoké, ale klesající trend je jednoznačný.

Potraviny celkově na druhou stranu nikdy nezdražily tak výrazně jako energie. Prozatímní vrchol přišel v říjnu minulého roku, kdy jejich cena meziročně stoupla o 26 procent.

Od té doby ale obyvatelé Česka na výrazný pokles čekají zatím marně. Pro srovnání se stejným časovým úsekem s energiemi - letos v lednu byly potraviny v meziročním srovnání o necelých 25 procent dražší. V březnu o 23,5 procenta.

Ceny většiny potravin neklesají výrazně rychle, některé dokonce stále rostou. Najdou se ale výjimky. Například cena vepřové pečeně se pohybuje okolo 120 korun za kilo. To je prakticky stejně jako na začátku roku 2021. Inflace v té době se pohybovala na úrovni dvou procent.

Výrazně v posledních měsících zlevnilo také máslo. Ještě na podzim minulého roku udával Český statistický úřad (ČSÚ) průměrnou cenu za jedno máslo na úrovni 56 korun, dnes se cena pohybuje okolo 42 korun.

Naopak některé potraviny stále zdražují. Na podzim minulého roku například skokově zdražil cukr a situace se od té doby nijak nezměnila. Za kilo už zákazníci v obchodech neplatí mezi deseti a dvaceti korunami, ale více než 30 korun.

Podobným příkladem mohou být vejce. Jejich cena oproti lednu a únoru sice klesla, stále se ale podle ČSÚ drží na více než 50 korunách za balení o deseti kusech. Před dvěma lety byla na polovině, před rokem o 20 korun levnější.

Výrazně zdražil také eidamský sýr, chléb a těstoviny. „Ceny budou postupně klesat. Situace v létě bude mnohem klidnější,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys ekonom CETA Aleš Rod.

Podle ekonoma musí pominout zejména ekonomická nejistota. Ke zlepšení situace přispěje také začátek pěstitelské sezony. Jak Rod dodává, musí také začít polevovat inflační a politické tlaky. Potom mohou potraviny zlevnit.

Reklama

Doporučované