Hlavní obsah

Fakta: Na silnicích zabíjí nepozornost a nesprávný způsob jízdy

Nejvíc na českých silnicích zabíjí nepozornost, nezkušenost a nesprávná jízda.

Reklama

Více než dvě třetiny nehod s následky na zdraví nebo na životě způsobují řidiči nesprávnou jízdou a nepřiměřenou rychlostí.

Článek

Jak mapu číst?

🔶 Jednotlivé body zobrazují každou jednotlivou nehodu, k níž došlo v uplynulém roce a u níž zasahovala Policie České republiky. Místo odpovídá souřadnicím, jak je evidují policejní statistici.

🔶 Kliknutím na legendu je možné filtrovat zobrazení nehod podle zavinění.

🔶Pro detail je nutné přiblížit mapu zoomem.

🔶 Najetím myši na vybraný bod (popřípadě poklepáním na mobilu) se zobrazí detaily o nehodě: datum, příčiny a následky.

🔶 Dynamická verze mapy, kde je možné přehrát si vývoj v čase po jednotlivých dnech, je umístěna na konci článku.

V médiích se zpravidla objeví strohá zpráva, jako byla ta z konce října: „Čtyři lidé zemřeli při autonehodě, která se stala v pátek odpoledne u Horních Ředic na Pardubicku. Na frekventované silnici I/35 se srazily kamion a dodávka.“

„Přes veškerou snahu se u čtyř lidí nepodařilo obnovit základní životní funkce. Dva pacienti jeli ve vážném stavu do Fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ sdělil médiím mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Aleš Malý.

Při pohledu na detail v policejních statistikách se dozvídáme, že to byla nejtragičtější nehoda loňského roku a že viníkem nehody byl řidič, který nedal přednost v jízdě.

Zranění nebo smrt způsobují řidiči, kteří neumějí jezdit

Více než dvě třetiny nehod s následky na zdraví nebo na životě způsobují řidiči nesprávnou jízdou a nepřiměřenou rychlostí.

Další detailní pohled do statistik ukazuje, že ze všech nehod, které měly za následek zranění nebo úmrtí, stál za jejich příčinou nesprávný způsob jízdy (40 %), nepřiměřená rychlost (27 %), nedání přednosti v jízdě (25 %).

Nesprávně předjíždějící řidiči se na nehodách s fatálními následky podílejí celými třemi procenty, nehod nezaviněných řidiči je zhruba pět procent a technická závada vozidla se na nich podílí jen malým zlomkem.

Alkohol za volantem zabíjí 2,5krát častěji

Pod vlivem alkoholu je 2,5krát vyšší šance, že dopravní nehoda skončí smrtí. Podle zjištění Centra dopravního výzkumu, které se této problematice dlouhodobě věnuje, jsou nejzávažnější nehody, u nichž byla viníkům naměřena hladina alkoholu mezi 0,81 a 1 promile. Ovšem i minimální podíl alkoholu v krvi má za vinu nadprůměrnou závažnost nehod.

V letech 1993 až 2020 se na celkovém počtu usmrcených osob podílel alkohol za volantem z 10 procent. Více než polovinu těchto dopravních nehod dlouhodobě tvoří řidiči, jimž bylo zjištěno více než 1,5 promile alkoholu v krvi – a nic se na tom nezměnilo ani v roce 2020.

Reklama

Doporučované