Hlavní obsah

Doma je draho. Exkluzivní průzkum ukázal, jak Češi změnili nákupní návyky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podle průzkumu nakupuje základní položky v zahraničí aspoň občas téměř polovina Čechů.

Reklama

Většina českých rodin se čas od času uchyluje k zahraničním nákupům. Téměř polovina domácností si alespoň jednou za čas udělá zásobovací nákup v některé ze sousedních zemí. Ukazují to data Isposu pro projekt Jak se žije v Česku.

Článek

Češi nakupují v zahraničí hlavně potraviny. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, který provedla pro Seznam Zprávy.

Reportéři a datoví novináři Seznam Zpráv se v uplynulých měsících věnovali dopadům zdražování potravin a energií, dále situaci na trhu práce a bydlení, a to v unikátním projektu Jak se žije v Česku. Tento měsíc jsou tématem nákupy v zahraničí.

Zdaleka nejvíc provozují nákupy v zahraničí lidé mezi 30 a 60 lety, mladí do 30 let podle průzkumu za hranicemi nakupují zhruba ve stejné míře jako senioři nad 60 let.

Bližší pohled na to, kdy Češi začali v zahraničí nakupovat, ukazuje, že v posledních měsících viditelně stoupla právě skupina seniorů ve věku 70 a více let.

Přitom jsou to právě senioři, kteří jsou z nákupů za hranicemi vyřazeni zejména proto, že méně často jezdí autem, případně si častěji než zbytek populace netroufnou na delší cesty za volantem. Dalším důvodem je, že provoz auta je pro lidi v seniorském věku nákladný, a ti ho proto často nevlastní. Obecně jsou senioři častěji odkázáni na to, jak se auto využívá v jejich okolí. Nákupy v zahraničí si častěji objednají u příbuzných či přátel a známých, ale osobně se cest za hranice účastní méně.

Pravidelné měsíční nákupy dělá za hranicemi každá sedmá domácnost

Jedna čtvrtina českých domácností nakupuje v zahraničí alespoň čtyřikrát do roka. A dokonce každý měsíc takto vycestuje za nákupy 15 procent domácností.

Nejoblíbenější zemí pro nakupování je Polsko, následované Německem. To je částečně dáno tím, že Česko má s těmito zeměmi dlouhou hranici, ale také se zde dá sehnat zboží za výhodnou cenu a/nebo v dobré kvalitě.

Naopak zvláštní zájem českých nakupujících nesklízí Rakousko a Slovensko. Slovensko jednoznačně proto, že s Českem sdílí nejkratší hranici na samém východě, a je tedy pro většinu lidí příliš vzdálené. Rakousko je sice dostupnější, ale ceny jsou zde průměrně o trochu vyšší než v Německu. Proto například Jihočeši, kteří si mohou vybrat, zda na nákupy vyrazí do Německa, nebo do Rakouska, častěji volí Německo.

Nakupování v Polsku je nejpopulárnější mezi obyvateli Moravy, zvláště pak Moravskoslezského kraje.

Nejčastěji obyvatelé Česka dovážejí čerstvé i trvanlivé potraviny, maso a uzeniny, tabák, alkohol i cigarety. Hodně se také zásobují v zahraničí, pokud jde o drogistické zboží a lahůdky. Ukázal to průzkum agentury Ipsos, který provedla v březnu 2023 pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Do Německa Češi rádi jezdí za drogistickým zbožím, do Polska za masem, pohonnými hmotami a cigarety. Na Slovensku a v Rakousku je populární nákup alkoholu.

Pro úspěšné nakupování v zahraničí je důležité mít k dispozici osobní automobil. Takto se na nákupy vypravuje většina lidí. Některé rodiny se sdružují a cestují do zahraničí společně, což umožňuje úsporu nákladů. Pro seniory je ale nedostatek automobilu překážkou při nákupu za hranicemi.

Na základě aktuálních dat je odhadována celková hodnota maloobchodních tržeb, které Češi neuskutečňují doma, ale v zahraničí. Za celý rok dosahuje téměř 55 miliard korun.

O průzkumu:

Reprezentativní výzkum populace ČR starší 18 let, sběr dat 2.–6. června 2023, nástrojem sběru dat Ipsos online panel Populace.cz. Celkem se výzkumu zúčastnilo 1056 respondentů.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Reklama

Doporučované