Hlavní obsah

Fakultní nemocnice Brno čeká 2000 dávek léku od firmy Regeneron

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Fakultní nemocnice Brno očekává příští týden prvních 2000 dávek léku proti covidu-19 od firmy Regeneron. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Článek

Část dá jiným nemocnicím a stovky dávek si ponechá. Zařízení bude distribučním centrem pro Moravu a část českých krajů jako Kraj Vysočina, Pardubický nebo Královéhradecký kraj. Lék dnes dorazil do ČR. V první fázi covidu pomůže lidem, kteří jsou kvůli dalším nemocím ohroženou skupinou.

Do ČR dorazila první zásilka 4000 dávek, půlka půjde do Prahy do Fakultní nemocnice v Motole. Stejné množství dorazí v dubnu i květnu. „Čekáme tři dodávky po 2000 dávek. Příští týden by k nám měla přijít první z nich,“ uvedla Plachá. Každá dávka podle ní obsahuje dvě ampulky, které se smíchají do infuze a nechají se pacientovi asi 60 minut kapat.

Nemocnice oslovila další nemocnice a kraje. „Mnozí se nám ozvali, že budou mít zájem to aplikovat,“ poznamenala Plachá. Zatím ale neví přesně, který den dodávka přijde. Lék na bázi monoklonálních protilátek je obdobný jako už v ČR používaný bamlanivimab, který už fakultní nemocnice u pacienta použila a má ho v zásobě.

Lék lze podat pacientům ve věku nad 12 let o váze aspoň 40 kilogramů, u nichž existuje vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Týká se to pacientů po transplantaci, s onkologickým, hemato-onkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním, s cukrovkou prvního typu nebo lidí s vysokou obezitou. Lék se podává lidem bez nutnosti hospitalizace kvůli covidu, u kterých příznaky onemocnění netrvají déle než sedm dní a neuplynuly více než tři dny od pozitivního testu na koronavirus. Lék má dvě monoklonální látky, a to casirivimab a imdevimab. Další monoklonální látkou je právě bamlanivimab.

Reklama

Doporučované