Hlavní obsah

Blatný: O čem to proboha mluvíte? Poslanci se přeli o vakcínu na covid-19

Foto: Shutterstock.com

Očkování proti covidu-19 by mohlo v Česku začít na přelomu ledna a února (ilustrační foto).

Reklama

Schvalování zákona o financování očkování proti onemocnění covid-19 se v Poslanecké sněmovně zvrtlo ve vášnivou diskusi zastánců a odpůrců očkování a ochránců lidských svobod.

Článek

Poslanci měli v pátek dopoledne schvalovat zákon, díky kterému bude očkování proti onemocnění covid-19 hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Novele také zajistí, že stát převezme odpovědnost za případné vedlejší účinky.

Očkování je zamýšleno jako nepovinné. Někteří poslanci v pátek ve Sněmovně zdůrazňovali, že budou bojovat proti vzniku dvoutřídní společnosti očkovaných a neočkovaných. Rozčílili i jindy klidného ministra zdravotnictví.

Projednávání zákona, který má sloužit spíše jako technikálie, se zvrhl v poslaneckou debatu o bezpečnosti vakcíny a lidských právech pro lidi, kteří očkování odmítnou.

„Je to čirý fašismus, Pandořina skříňka! Povede to k rozdělení společnosti, kvůli kterému poteče dřív nebo později krev. Nemůžeme chtít, aby se lidé rozdělovali na naočkované nadlidi a neočkované podlidi,“ hřímal poslanec Lubomír Volný (nezařazený), jenž se obává, že lidé, kteří se nenechají proti covidu-19 očkovat, budou šikanováni „korporacemi, které jim budou odpírat služby či zboží“. Volný několikrát použil i výraz „znásilnění vakcínou“.

Volného hned zkritizovala jeho kolegyně, občanským povoláním lékařka, Věra Procházková (ANO). „Uvědomil jste si, že ta práva, která jste tady teď zmiňoval, mají i ti druzí? Všichni víme, že ti neočkovaní profitují z těch očkovaných. A co teď řeknete těm lidem, kteří se kvůli zdravotnímu stavu nemohou očkovat? Nikam nesmí, protože vědí, že to chytí,“ reagovala na Volného Procházková.

Proti Volnému se postavil i lékař Bohuslav Svoboda (ODS). „Já ze svých etických principů, kterými žiji a podle kterých se starám o své pacienty, se nechám očkovat. Budu to dělat dobrovolně a doufám, že i řada dalších lidí to udělá dobrovolně,“ vzkázal Volnému.

K tomu, že se nechá proti covidu-19 očkovat, se přiznala i poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková. „Nezastavíme pandemii jinak, než že řetězec té infekce přerušíme,“ uvedla.

Blatný: O čem to proboha mluvíte?

Slova poslance Volného rozčílila i jindy klidného ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). „Vypomůžu si svým oblíbeným Saturninem: máte svatou pravdu, ale o čem to proboha mluvíte? Musím vám poblahopřát ke skvělým odborným znalostem, pravděpodobně je máte daleko lepší než pan docent Svoboda nebo já,“ neodpustil si ironii Blatný, kterého se dotkla slova Volného o znásilňování vakcínou a fašismu.

„Tyto polopravdy a často lži jsou vodou na mlýn dezinformační kampaně, proti které nám Poslanecká sněmovna nařídila bojovat,“ podotkl Blatný.

Reklama

Doporučované