Hlavní obsah

Blatný popsal plán očkování a Babiš vysvětlil, proč se mu asi vyhne

Foto: Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (vpravo) a premiér Andrej Babiš.

Reklama

Až 5,5 milionu Čechů by podle ministra zdravotnictví Jana Blatného mělo být proočkováno proti covidu-19 do poloviny roku 2021. Rychlý start na začátku roku nelze očekávat, vakcíny podle Blatného bude zpočátku málo.

Článek

Očkovat proti covidu-19 se v Česku bude až do léta příštího roku. Na čtvrtečních interpelacích to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Použít chce páteřní síť nemocnic a praktických lékařů. Ministerstvo také předpokládá, že hlavně v počátku bude vakcín méně, než bude potřeba.

K popsání české očkovací strategie ho vyzval pirátský poslanec Petr Třešňák. „Sousední Německo vyzvalo jednotlivé spolkové země, aby dokončily výstavbu očkovacích center k 15. prosinci. Jen Berlín plánuje šest očkovacích center, například v objektech bývalých letišť nebo na stadionech. Bavorsko má přislíbeno 2 500 lékařů,“ uvedl Třešňák. Podle něj by Česko mělo stihnout proočkovat až tři čtvrtě milionu lidí týdně.

„Nelze předpokládat, že v počátku budeme očkovat tři čtvrtě milionu osob týdně, těch vakcín bude zpočátku dodáno méně,“ upozornil poslance ministr Blatný. Nejdříve podle něj přijdou na řadu starší lidé, lidé s přídavnými onemocněními a zdravotníci.

Celkem 5,5 milionu lidí, které ministerstvo plánuje proočkovat, by mělo být naočkováno do poloviny roku 2021.

Ministerstvo chce k očkování využít stejnou síť, kterou nyní využije pro plošné testování antigenními testy, tedy nemocnice a ordinace praktických lékařů. „Vše bude připraveno tak, abychom systém nezatěžovali paralelně dvěma věcmi,“ uvedl ministr s tím, že více se k očkovací strategii nechce vyjadřovat, aby „nevyvolával přílišné vášně“.

Babiš své očkování probere s lékařem

Poslankyně Karla Maříková (SPD) se na interpelacích dotazovala premiéra Andreje Babiše (ANO), jestli se on a jeho kolegové z vlády nechají naočkovat mezi prvními, a půjdou tak obyvatelstvu příkladem. „Vy jste na dotaz novinářů odpověděl, že až po poradě se svým lékařem vzhledem ke své imunitě, ministr Brabec se také musí poradit s lékařem, protože měl špatnou reakci. Ostatní členové vlády řekli, že se nechají očkovat, ale dají přednost rizikovým skupinám. Není to alibismus?“ zeptala se Babiše Maříková.

Ten na její otázku neodpověděl. Pouze uvedl, že žije 51 let bez sleziny a jako dítě měl po vakcíně proti tetanu anafylaktický šok. „Proto jsem odpověděl, jak jsem odpověděl,“ uvedl. Jestli půjdou příkladem ministři, neřekl.

Babiš potvrdil, že česká očkovací strategie je už před dokončením, vláda ji projedná v pondělí 7. prosince. Finální podobu chce ještě prodiskutovat s odborníky. „Pana ministra jsem také žádal, aby strategii poskytl všem parlamentním stranám, aby měly možnost se vyjádřit,“ řekl premiér.

Znovu rovněž uklidnil poslance, že očkování nebude povinné, jak se na sociálních sítích šíří, a lidé nebudou mít ani žádný očkovací pas. „Pravda nejsou ani dezinformace, že budou lidem odebírána základní práva a svobody a podobné pitomosti,“ dodal premiér.

Reklama

Doporučované