Hlavní obsah

FBI našla střevíce z 80 let starého filmu Čaroděj ze země Oz, z muzea je ukradli v roce 2005

Střevíce měl jejich majitel pojištěné na jeden milion dolarů.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Po třinácti letech pátrání FBI našla ukradené rubínové střevíce z filmu Čaroděj ze země Oz. Na stopu je přivedl muž, který se před rokem snažil vydírat společnost, která střevíce pojistila.

Článek

Rubínové střevíce nosila ve filmu Čaroděj ze země Oz herečka Judy Garlandová, která ztvárnila roli Dorotky. Podle autora knihy o kultovním snímku Rhyse Thomase se jedná o jednu z nejcennějších relikvií hollywoodské kinematografie. „Rubínové střevíce jsou svatým grálem hollywoodských pamětihodností. Jsou možná vůbec nejikoničtějším kostýmem v historii kinematografie a v kulturní historii,“ řekl Thomas agentuře AP.

Policie po střevících pátrala od roku 2005. Tehdy byly ukradeny z muzea ve městě Grand Rapids v Minnesotě. Muzeu je půjčil sběratel Michael Shaw a pojistil je na milion dolarů. Krádež proto vyvolala podezření, že byla na zakázku Shawa, který se tak pokusil o pojistný podvod.

Příslušná pojišťovna žalovala Shawa i ředitele muzea. Pojistný podvod se ale neprokázal a společnost nakonec Shawovi uhradila 800 000 dolarů.

Na zásadní stopu vyšetřovatelé narazili minulé léto. Navedl je na ni muž, který kontaktoval společnost, která střevíce pojistila - s tím, že by dokázal zařídit vrácení bot. Rychle vyšlo najevo, že muž se pokouší pojišťovnu vydírat a ta se s problémem obrátila na policii.

FBI identifikovala několik podezřelých a pátrá po dalších.

Reklama

Související témata:

Doporučované