Hlavní obsah

FBI zveřejnila nové fotky útoku na Pentagon z 11. září, dříve jí zmizely z webu

Nové fotky Pentagonu po útoku 11. 9. 2001.

 

Reklama

Al-Káida zaútočila 11. září nejen na Světové obchodní centrum, ale i na sídlo amerického ministerstva obrany. Zahynulo tu 189 lidí. Na záběrech jsou i kusy letadla.

Článek

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na svých stránkách šestnáct let po útocích zveřejnil nové fotografie z Pentagonu. 11. září 2001 teroristé z al-Káidy navedli na sídlo amerického ministerstva obrany Boeing 757 společnosti American Airlines s 64 lidmi na palubě.

Na zemi zahynulo dalších 125 lidí, 55 obětí byli vojáci. Stovky hasičů bojovaly s ohněm několik dnů, než se jim ho podařilo uhasit. Trosky prohledali i psovodi, nikoho živého ale nenašli.

Nově zveřejněné fotografie se již na webu FBI objevily v roce 2011, ale kvůli technickým problémům zmizely. Nyní byly znovu zpřístupněny pro veřejnost poté, co FBI byla upozorněna na to, že na webu již nebyly dostupné.

Snímky vznikly jen několik okamžiků po útoku, ale i během vyšetřování. Zachycují mimo jiné kusy letadla. Po útocích část převážně americké veřejnosti mluvila o tom, že do Pentagonu žádné letadlo nenarazilo a naopak šlo o fingovaný útok, který měla provést americká zpravodajská služba CIA s pomocí raketové střely. Naproti tomu své svědectví zveřejnil třeba inženýr Allyn Kilsheimer, který se na místo útoku dostal ještě 11. září a své zážitky popsal následně: „Viděl jsem stopy křídel letadla na budově, sbíral jsem kusy letadla s logem letecké společnosti. Našel jsem i černou skříňku. Sbíral jsem i cáry uniforem letušek s kusy lidských těl.”

Opravy Pentagonu stály 740 milionů dolarů (podle tehdejšího kurzu téměř 27,5 miliardy korun).

Při útocích 11. září 2001 zahynulo 2 996, včetně devatenácti únosců. Zmocnili se čtyř letadel, dvě narazila do budov Světového obchodního centra, jedno se zřítilo v Pensylvánii poté, co se cestují snažili únosce zpacifikovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované