Hlavní obsah

Fed zvýšil odhad míry inflace. Úrokové sazby začne zvyšovat příští rok

Foto: Federalreserve/Flickr.com

Předseda Fedu Jerome Powell oznámil, kdy se změní úrokové sazby.

Reklama

Americká centrální banka zvýší úrokové sazby už v roce 2022. Ekonomika se podle Fedu zotavila natolik, že tamní podpůrný systém může začít utlumovat. Bude-li se hospodářství dařit i nadále, Fed omezí i nákup dluhopisů.

Článek

Americká centrální banka (Fed) po dvoudenním jednání měnového výboru představila prognózu směřování ekonomiky. Ve středu večer potvrdila to, o čem se spekulovalo v posledních dnech.

Centrální banka se chystá podniknout kroky směrem ke zrušení mimořádné podpory ekonomiky během pandemie, protože se ekonomika USA zotavuje. Předseda Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci po jednání sdělil, že ale mutace koronaviru delta zpomalila návrat ekonomiky k normálu, především v odvětvích, která pandemie zasáhla nejvíce, jako je pohostinství.

Měnový výbor Fedu se prozatím rozhodl ponechat úrokové sazby beze změny. Aktuálně jsou na úrovni, která se blíží nule - 0,25 procenta. Zvýšení chystá v příštím roce, i když na posledním zasedání v červnu výbor předpokládal růst sazeb až v roce 2023.

Centrální banka rovněž naznačila, že začne ukončovat některé programy na podporu ekonomiky postižené pandemií. Pokud se bude situace vyvíjet podle odhadů a hospodářství se bude dařit, Fed začne omezovat svůj program nákupu dluhopisů ještě během letošního roku. Jeho cílem bylo snížit úrokové sazby dlouhodobých úvěrů.

Fed pro příští rok zvýšil odhad na inflaci. Zvýšila se z červnových 2,1 procenta na 2,2 procenta, prognózu na rok 2022 zatím ponechal beze změny na 2,2 procenta.

Nynější míra inflace je však výrazně výše nad cílem centrální banky. Představitelé Fedu očekávají její návrat na úroveň dvě procenta, až odezní dočasná zpomalení dodavatelského řetězce, která jsou způsobena pandemií. Někteří vidí v rychlém růstu cen také důvod, proč zvýšit úrokové sazby již v příštím roce.

Beze změny však zůstaly odhady míry nezaměstnanosti. V roce 2022 by měla dosáhnout 3,8 procenta, v roce 2023 pak klesnout na 3,5 procenta. Prognóza růstu HDP se však zvýšila na 3,8 procenta v příštím roce, v roce 2023 je na úrovni 2,5 procenta.

Americké akcie v reakci na očekávané výsledky jednání mírně vzrostly poté, co v pondělí padaly kvůli krachující čínské developerské společnosti Evergrande. Mezitím si výnosy desetiletých státních dluhopisů udržely dřívější pokles. Dolar mírně oslabil.

Reklama

Doporučované