Hlavní obsah

Festival Divadlo v Plzni láká na velkorysou zahraniční účast

Ilustrační foto.

Reklama

Na šest desítek představení a doprovodných akcí nabídne letošní ročník Mezinárodního festivalu Divadlo. Přijedou soubory z Belgie, Francie, Itálie, Litvy, Polska, Slovenska a České republiky.

Článek

Tuzemský program bude tradičně složen z výběru toho, co se urodilo na domácích jevištích za uplynulou, koronavirem poznamenanou, sezonu. V Plzni se sejdou divadla z Brna, Hradce Králové, Liberce, Olomouce, Ostravy a Prahy. Festival zahájí 15. září pětihodinová adaptace románu německého spisovatele W. G. Sebalda Austerlitz a divadlu bude Plzeň patřit do 23. září.

Divadelní adaptace Sebaldova románu je prací známého polského režiséra Krystiana Lupy a uvede ho litevské Divadlo mladých. Jeho hrdina, pražský rodák Austerlitz, prochází Evropou a nachází stopy bolesti, zřetelné v celé její historii. „Působivý jazyk Sebaldova románu Lupa přetavuje ve stejně úchvatné sdělení divadelní. Za pomoci vzpomínek, analogií a představ přenáší diváky v prostoru i čase, zabývá se i největším traumatem 20. století – holokaustem,“ uvedla dramaturgyně Kamila Černá.

Krystian Lupa se na festival vrací po pěti letech, pořadatelé festivalu ještě před uvedením jeho inscenace mluví jako o vrcholu sezony. V roce 2016 festival zahajovala jeho více než čtyřhodinová inscenace románu rakouského dramatika Thomase Berhnarda Mýcení.

Ze zahraničního programu pořadatelé vyzdvihují ještě spojené soubory TR Varšava a Narodowy Stary Teatr z Krakova, které nabídnou moderní zpracování Čechovovy klasiky 3SESTRY belgického režiséra Luka Percevala, a belgické divadlo NTGent, které uvede inscenaci Rodina švýcarského režiséra Milo Raua podle skutečné tragické události. Slovenské komorné divadlo z Martina představí v Plzni inscenaci s pracovním názvem D1 o nekonečném budování klíčové slovenské dálnice.

V rámci českého programu se v Plzni představí divadla z Brna, Hradce Králové, Liberce, Olomouce, Ostravy a Prahy. „Vzhledem k tomu, že se velkou část sezony nehrálo, více než polovina inscenací bude u nás uvedena těsně po své premiéře. To se odráží i na větší produkční náročnosti,“ uvedl dramaturg Jan Kerbr. „Půjde o velmi široký a pestrý výběr – stylově, žánrově i z hlediska velikosti inscenací,“ doplnil.

Některé části programu se tradičně odehrávají pod širým nebem, kromě prostoru Moving Station letos také i v Borském parku nebo v supermarketu na Borských polích. Zahrnují i představení pro jednoho diváka.

Festival Divadlo patří k málo kulturním akcím, které se navzdory pandemii podařilo uspořádat i v loňském roce.

Reklama

Související témata:

Doporučované