Hlavní obsah

Festival Groove Brno se uskuteční, vrátí se známé tváře

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Podzimní festival Groove Brno se letos uskuteční, přestože jeho přípravy zkomplikovala pandemie koronaviru. Zahrají čeští muzikanti i evropské hvězdy funky a příbuzných žánrů.

Článek

Festival zahájí 16. října německá kapela Jazzanova, po které tentýž večer v Sono Centru zahrají Francouzi Electro Deluxe.

Na program Groove Brno se vrací některé projekty, které vznikly v minulých letech přímo ve festivalové produkci. Konkrétně jde o poctu Radimu Hladíkovi, Jazzovou mši Jaromíra Hniličky nebo večer s hudbou Romana Dragouna. Pořadatelé tak podpoří hudebníky v početnějších ansámblech.

„Jako muzikant jsem si vědom situace, kterou nyní prožívá spousta mých kolegů. Ať už jsou to umělci či technici v zákulisí. Rozhodl jsem se proto zopakovat všechny úspěšné projekty a minimálně v listopadu a prosinci dát práci těm, kteří ji skutečně potřebují,“ uvedl ředitel festivalu Josef Buchta.

Některé projekty čítají až 100 účinkujících z řad orchestru B-Side Band, brněnské filharmonie, Czech Ensemble Baroque nebo Ars Brunensis Chorus.

Známá jména jsou i mezi zahraničními účinkujícími na festivalu. Pravidelně se vrací Electro Deluxe z Francie. „Když jsme se dozvěděli, že vydávají nové album a vyjíždí na turné, byla to pro nás jasná volba. Electro Deluxe si v Brně od prvního koncertu v Metro Music Baru před čtyřmi lety vytvořili skutečně stabilní fanouškovskou základnu a přijít o ten neobyčejný zážitek by byla nesmírná škoda,“ uvedl Buchta.

Další dvojkoncert se uskuteční v listopadu. Z Islandu přijede skupina Mezzoforte, kterou doplní britský zpěvák Omar Lyefook s kapelou. Se svou novou deskou se po roce vrátí Ida Nielsenová, dlouholetá doprovodná baskytaristka zpěváka Prince. Českou scénu zastupují třeba Android Asteroid, Ochepovsky Project a Jay Delver.

Reklama

Související témata:

Doporučované