Hlavní obsah

Festival Janáček bude pokračovat pouze orchestrálními koncerty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Dnes oznámená opatření vlády proti šíření koronaviru výrazně omezí program mezinárodní přehlídky Janáček Brno. Od pondělí 5. října budou na dva týdny zakázaná představení se zpěvem včetně představení operních.

Článek

Program festivalu tak bude muset být výrazně omezen, řekl ČTK ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

„Konkrétní kroky podnikneme, až budeme mít nařízení vlády černé na bílém. Ale pokud pan ministr zakáže operu, nebudeme hrát operu. Festival tím víceméně skončí a budeme moci uvést pouze orchestrální věci, ale ne klíčové produkce, které jsou založené na operních představeních a velkých sborových dílech,“ řekl Glaser. Opera přitom tvoří páteř dramaturgie celého festivalu.

Festivalový program, který do Brna každý druhý rok přiváží evropskou i světovou operní špičku, se nechystá pouze rok předem, ale přibližně tři až čtyři roky dopředu. „V současné době vedeme jednání o ročníku 2024, což je nutné, pokud sem chceme dostat evropské i světové špičkové umělce. Je potřeba s nimi uzavírat závazky několik let dopředu,“ řekl Glaser s tím, že ztráty festivalu budou letos v řádech milionů, možná desítek milionů.

Program festivalu Janáček Brno se musel měnit už na jaře, když pandemie koronaviru začala ovlivňovat možnosti cestování. Pořadatelé festivalu museli připravit alternativní verzi programu, který se odehrává na třech scénách. Festival v pondělí zahájila nová inscenace opery Osud Leoše Janáčka a potrvá do 16. října. Jedno vystoupení už bylo nutné zrušit například kvůli karanténě části souboru, jiné se pak má přesunout do náhradního termínu kvůli indispozici části souboru.

„Zatím je nálada bojovná a pozitivní, všichni chtějí hrát a chtějí to i naši diváci. Ale dva měsíce po zahájení sezony, kterou jsme mimořádně zahájili už v srpnu, se cítíme jako na konci náročné sezony. Bohužel divadlo můžete zastavit ze dne na den, ale jeho opětovné rozběhnutí po tak brutálním zastavení trvá týdny, ne-li měsíce. To jsme se od jara snažili vysvětlovat našim představitelům, ale bohužel se nám to nepodařilo,“ řekl Glaser.

Reklama

Doporučované