Hlavní obsah

V Brně jsou figuríny Janáčka, umožňují přehrát jeho hudbu

Foto: wikimedia

Leoš Janáček.

Reklama

Do brněnských ulic se vrátil jeden z nejslavnějších obyvatel města, Leoš Janáček - alespoň prostřednictvím figurín v životní velikosti. Na figurínách skladatele se psem Čiperou lze najít QR kódy a přehrát ukázky z jeho tvorby.

Článek

Novinku připravilo turistické středisko TIC Brno u příležitosti festivalu Janáček Brno, který začíná v neděli.

Figurín bylo původně 16, některé už ale stihli poškodit vandalové. V neděli měly nejméně tři postavy ulomené hlavy. Podle TIC Brno to lze vykládat jako důkaz, že Janáček ani téměř 100 let po své smrti nenechává Brno chladným.

Propagaci Janáčkova díla v Česku i zahraničí se TIC Brno systematicky věnuje od roku 2017. Vznikl specializovaný web, kolekce janáčkovských suvenýrů i naučná stezka v ulicích města.

„Leoš Janáček je ve světě jedničkou mezi českými operními tvůrci a řadí se mezi dvacet nejhranějších světových operních skladatelů. TIC BRNO se snaží o to, aby se o něm dozvědělo co nejvíc lidí u nás i ve světě,“ uvedla Jana Janulíková, ředitelka centra.

Figuríny v ulicích nejsou jedinou letošní novinkou. Další zajímavostí je Mářina kuchařka, kniha receptů dochovaných díky zápiskům Janáčkovy hospodyně Marie Stejskalové. Čtenáři se například dozvědí, že když chtěl Janáček uctít hosta, nechal nasmažit koblihy. O Vánocích rád jídal žabí stehýnka s petrželovou omáčkou.

Nejoblíbenější Janáčkovy dezerty bude během festivalu Janáček Brno možné ochutnat ve vybraných brněnských kavárnách a cukrárnách. Kuchařku doplňují fotky pokrmů na Janáčkově nádobí a obrázky Venduly Chalánkové ilustrující výjevy z Janáčkovy rodiny. Festival pořádaný Národním divadlem Brno potrvá do 16. října.

Leoš Janáček byl světově uznávaný český skladatel klasické hudby. Přestože patří do generace české hudební moderny, je jeho styl osobitý a originální. Je ceněný především pro nezvyklou melodiku, vycházející z lidové hudby moravských regionů, zejména Slovácka a Lašska. Ve světě je známý hlavně díky svým operám, kromě jiných kvůli velkému úspěchu opery Její pastorkyňa, uváděné jako Jenůfa. Také jeho orchestrálně-vokální díla Glagolská mše, Sinfonietta, rapsodie Taras Bulba a komorní skladby, především smyčcová kvarteta, si získala velké uznání.

Reklama

Související témata:

Doporučované