Hlavní obsah

Hygienici zakázali univerzitám kontaktní výuku. „Nezákonné,“ brání se škola

Foto: Profimedia.cz

Vysoké školy kvůli covidu-19 postupně upouští od kontaktní výuky. Část studentů chce protestovat.

Reklama

Krajští hygienici nařídili kvůli protiepidemickým opatřením zrušit prezenční studium na vysokých školách. Masarykova univerzita žádá změnu, hrozí i soudem.

Článek

Přibližně 70 tisíc vysokoškoláků v Brně nesmí kvůli covidu-19 na prezenční výuku. Takové je hygienické nařízení - platné od středy. Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš od hygieniků žádá jeho zrušení. Podle školy tento postup nemá oporu v zákoně, vedení dokonce pohrozilo soudem. „Pokud nebude krajská hygiena naše výhrady reflektovat, budeme nuceni obrátit se na soud s návrhem na zrušení tohoto opatření. Věřím však, že k vyřešení celé situace dojde již na základě našeho upozornění,“ uvedl rektor v tiskovém prohlášení. Hygienikům poslal dopis.

Krajská hygiena rozhodla o omezení kvůli přibývajícím nakaženým koronavirem. Zakázala prezenční výuku v Brně, na Brněnsku a na Hodonínsku. Jsou to regiony, které se na semaforu Ministerstva zdravotnictví zbarvily do oranžova. Nařízení od dalších krajských stanic se proto stahuje i na další univerzity, včetně těch pražských.

„Cesty, jak zabránit možnému přenosu této infekce při dosavadní absenci očkovací látky, stále spočívají pouze v omezení možného šíření viru všude tam, kde nelze dodržet optimální vzdálenost 2 a více metrů mezi jednotlivci,“ popsali jihomoravští hygienici obecné odůvodnění.

Podle univerzitních právníků nelze kontaktní výuku zakázat plošně. „Klíčovou podmínkou je, že se jedná o zákaz nebo omezení styku skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami. Musí tedy jít o případ, kdy existuje konkrétní podezření ve vztahu ke konkrétním osobám. Plošné uzavření škol naopak ustanovení nedovoluje,“ sdělil prorektor pro legislativu Radim Polčák.

Hygiena vyjádření školy zatím nereflektovala. „Na výzvu univerzity ohledně zákazu prezenční výuky nemůže stanice zatím nijak reagovat, protože výzvu zatím neobdržela. Vzhledem k nařízením v rámci celé republiky reakci projednáme také s Ministerstvem zdravotnictví ČR,“ uvedl ředitel krajské hygieny David Křivánek.

Jen v Brně je desítka vysokých škol, na nichž studuje přibližně sedmdesát tisíc lidí. Mnozí z nich se teď bouří, že si ve městě zbytečně zaplatili koleje či pronájmy. Výuka na dálku podle nich přinese i další problémy. „Začínám první semestr magisterského studia, což znamená, že mám teď nové spolužáky a pro mě zatím neznámé vyučující. I když věřím, že online výuka bude dobře zvládnutá, setkávání se spolužáky a vyučujícími osobně je prostě nenahraditelné, a tak bude asi přechod o něco složitější,“ sdělila Karolína Němečková. Na Masarykově univerzitě začíná se studiem na Filozofické fakultě.

Některé univerzity už začaly výuku s přísnými opatřeními, také Masarykova podnikla kroky, aby ochránila studenty a oni mohli alespoň některé důležité semináře absolvovat prezenčně. Počítalo se s malými skupinami, jen v nezbytných případech. Výuka na největší brněnské univerzitě začne až 5. října a už před několika dny vedení školy rozhodlo, že bude mít primárně bezkontaktní podobu, přednostně se bude odehrávat přes internet.

Podle Ministerstva zdravotnictví mají vysoké školy kvůli covidu-19 přecházet na distanční výuku. Studenti už kvůli tomu v Praze chystají demonstraci. Má se uskutečnit ve čtvrtek 8. října. Účast na facebookové události ohlásilo přes tisíc lidí. „Pojďme se konečně vzbouřit proti dalšímu nesmyslnému vyhlášení vlády o zavření všech vysokých škol. Distanční výuka nikdy nenahradí klasickou prezenční,“ napsali organizátoři Emma Polomská a Daniel Smíšek. Oba nyní na magistrátu vyřizují povolení k pořádání protestu.

Reklama

Doporučované