Hlavní obsah

Festival Lunchmeat nabídne Lyru Pramukovou, Helenu Hauffovou i tanec

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Lunchmeat věnovaný aktuální nezávislé elektronické hudbě a digitálnímu umění se uskuteční od 27. září do 2. října ve čtyřech lokacích po celé Praze.

Článek

„Šestidenní přehlídka s mezinárodní účastí představí například oceňovanou zpěvačku a skladatelku Lyru Pramukovou nebo světově proslulou dýdžejku Helenu Hauffovou. V rámci festivalu své 25. narozeniny oslaví německé vydavatelství Raster, jež je považované za zásadní značku pro vývoj experimentální elektronické hudby,“ za pořadatele informovala Eliška Míkovcová.

Mottem festivalu je We see you dancin' (Vidíme vás tancovat). „Lunchmeat by rád zbavil stigmatizace samotný akt tance, který se zatím zdá být obětí covidových opatření. Chceme se dostat do situace, kdy si jako tolerantní a zodpovědní lidé můžeme užít festival inovativní hudby a vizuálního umění a zároveň zůstat v bezpečném prostředí, kde návštěvníci nejsou vystaveni nebezpečí pro své zdraví,“ uvedl ředitel festivalu Jakub Pešek.

Od 1. srpna se rozhodnutím vlády maximální kapacita venkovních sportovních a kulturních akcí zvyšuje z 5000 na 7000 lidí a uvnitř z 2000 na 3000 lidí. Vše se týká akcí na sezení. Uvnitř je možné překročit limit 3000 usazených diváků až do 100 procent kapacity za podmínky, že všichni diváci nad limitem jsou plně očkovaní nebo prodělali v posledních 180 dnech nemoc. Stejná podmínka platí i pro venkovní akce, také tam je možné naplnit 100 procent kapacity v případě, že všichni diváci nad počet 3000 jsou plně očkovaní nebo jsou po nemoci. Mezi prvními 3000 návštěvníky mohou být i ti, kteří mají negativní test na covid.

Nově budou moci návštěvníci klubů a dalších akcí tančit. Podmínkou je ale dokončené očkování, prodělání nemoci nebo negativní test starý maximálně 24 hodin. Pro samotný vstup do podniků ale i nadále zůstává podmínka, že test nemá být starší než 72 hodin. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je důvodem to, že hygienici tanec považují za rizikovější ve srovnání s tím, když lidé sedí u stolu. V programu 12. ročníku festivalu Lunchmeat je i řada umělců, kteří měli původně dorazit už loni, ale museli svoji účast odvolat kvůli omezením spojeným s pandemií covid-19.

Jednou z nich je například zpěvačka Lyra Pramuková, která upoutala pozornost svým albem Fountain a stala se jedním z hudebních objevů roku 2020. Tahákem pro pražskou klubovou komunitu by měla být také Helena Hauffová, která s pomocí analogových nástrojů vrací klubovou hudbu do časů acid house přelomu osmdesátých a devadesátých let. Na Lunchmeatu se bude tradičně propojovat hudba a vizuální umění. Dvojice Dadub, proslulá mícháním temného dark techna a ambientních atmosfér, se tak v Praze spojí s VJem Andrea FAX Familiari v premiéře společného díla Hypersynchronous. Eric Raynaud alias Fraction uvede na letošním Lunchmeatu svůj nový AV projekt Ritual for a dying planet, dílo, které spojuje minimalistické vizuály s temným ambientem a noisem. Centrem Lunchmeatu bude opět betonové podzemí Veletržního paláce Národní galerie, funkcionalistické budovy postavené ve 30. letech, která je s Lunchmeatem dlouhodobě spojována. Dále se program odehraje v Divadle Archa, klubu Ankali nebo prostoru CAMP. Více informací se nachází na stránkách festivalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované