Hlavní obsah

Festival Ostravské dny chystá premiéry českých i zahraničních autorů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Festival Ostravské dny, který prezentuje hudbu současných skladatelů, chystá na letošní srpen premiéry českých i zahraničních autorů.

Článek

Akce se za účasti tuzemských i zahraničních orchestrů, sborů a sólistů uskuteční od 19. do 28. srpna na několika místech Ostravy. „Festivalu předchází dvoutýdenní Institut pro mladé skladatele, jehož se běžně zúčastní na 200 hudebníků z Evropy a USA,“ řekla mluvčí akce Kristýna Konczyna.

Festival se koná každé dva roky, letos se chystá jedenácté bienále. „Ostravské dny se konají v postindustriálních a chrámových prostorách, galeriích, divadlech, na venkovních místech. Cekový počet provedených kompozic se na festivalu blíží stovce a mnohé z nich jsou objednávkami pořádajícího Ostravského centra nové hudby. Hlavní pozornost je zaměřena na orchestrální kompozice. Vzniká různorodý program, který pak během deseti dnů na 18 koncertech nikde jinde neuslyšíte,“ uvedla.

Letos se představí různá tělesa. „Spolupracujeme s PKF – Prague Philharmonia, přijedou ansámbly z Estonska, Polska, Švýcarska Slovenska, z českých souborů hostuje Brno Contemporary Orchestra, fama Q, Cappella Mariana,“ doplnila mluvčí. Poprvé v České republice podle ní vystoupí česko-slovenský Dystopic Requiem Quartet.

U nastudování svých skladeb budou skladatelé z USA, Kanady, Rakouska, Německa, Belgie, Dánska, Švýcarska, Slovenska. Z dirigentů se poprvé na Ostravských dnech představí Jiří Rožeň, po delší době se vracejí Roland Kluttig a Ondřej Vrabec. Stálicemi Ostravských dnů jsou dirigenti Bruno Ferrandis a Petr Kotík. Virtuózní party zahrají Miroslav Beinhauer, Gareth Davis, Hana Kotková, Tamás Pálfalvi, Daan Vandewalle, Ondřej Vrabec a další.

„Raritou letošních Ostravských dní bude nejen nadstandardní počet světových premiér, které se uskuteční na čtyřech orchestrálních koncertech, ale i mimořádný večer mikrointervalové hudby psané pro šestinotónové harmonium, dva celkem 21 hodin trvající hudební maratony,“ dodala mluvčí.

Reklama

Doporučované