Hlavní obsah

Festival Struny podzimu zakončí pocta Astoru Piazzollovi

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival Struny podzimu zakončí pocta Astoru Piazzollovi. Online z pražského Divadla X10 zazní 17. prosince argentinské tango v podání souboru Orquestrina a hráče na lesní roh Radka Baboráka.

Článek

Koncert předjímá 100. výročí narození Piazzolly, největší osobnosti argentinského nového tanga, které připadne na 11. března příštího roku. Vizuální pojetí koncertu zajistí scénograf a režisér Michal Caban a kameraman a spolurežisér Vojtěch Kopecký. ČTK o tom za pořadatele informoval Radek Babička.

„Nejen naše venkovní koncerty na střeše Lucerny a hladině Vltavy, ale i listopadové exkluzivní online koncerty zaznamenaly silný ohlas. Sice se už všichni netrpělivě těšíme na živé koncerty, ale přinést originální hudební zážitky do desítek tisíc domácností po celém světě má také své kouzlo,“ uvedl prezident Strun podzimu Marek Vrabec.

Ačkoli Piazzollova hudba neobsahuje party pro lesní roh, Baborák pokračuje ve své průkopnické cestě aranžéra a interpreta Piazzollova díla v netypickém obsazení. Roli bandoneonu, tradičního nositele zvuku argentinského tanga, přebírají lesní roh, basklarinet, housle a klavír.

Navzdory omezením, která byla postupně znovu zaváděna, se festivalu Struny podzimu letos podařilo uskutečnit většinu koncertů z původně plánovaného programu. Na jaře organizátoři zrušili všechny zvažované říjnové koncerty a místo nich uspořádali v září koncerty na výjimečných místech pod širým nebem. Festival zahájil 11. září dvojkoncertem na střeše paláce Lucerna izraelský kontrabasista Avishai Cohen se svým novým jazzovým triem. Dalším počinem, kterým Struny podzimu zareagovaly na koronavirovou krizi, byl koncert Hope for Prague/Prague Sounds s britským houslistou Danielem Hopem, který se uskutečnil 19. září na unikátní plovoucí scéně v blízkosti Národního divadla a Slovanského ostrova. Prostřednictvím mezinárodní televize TV Arte a díky koprodukci s Českou televizí byl přenášen do celého světa.

Festivalu se podařilo uspořádat také koncert doprovodného programu Offstrings, na němž v Rudolfinu vystoupil Pavel Haas Quartet společně s Quartetto di Cremona. Plánovaná vystoupení Brandt Brauer Frick Ensemble a Andrease Scholla na festivalu se uskutečnila v původních termínech jako online koncerty. Umělci zahráli ve svých domovských městech ve výjimečných prostorách. Průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble zahráli 1. listopadu v berlínské Kuppelhalle, 6. listopadu pak za doprovodu klavíristky Tamar Halperinové zazpíval hvězdný kontratenorista Andreas Scholl ve wiesbadenském Kurhausu. Online byla 21. listopadu odvysílána rovněž repríza scénického Recitálu Jiřího Suchého z loňska.

Reklama

Související témata:

Doporučované