Hlavní obsah

Festival Jeden svět byl v Olomouci zrušen, uvedli pořadatelé

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět se v Olomouci nakonec neuskuteční. Oznámili to v sobotu pořadatelé s ohledem na současnou pandemii koronaviru.

Článek

Vzhledem k aktuální situaci a řadám opatření v souvislosti s tímto onemocněním považují organizátoři zrušení festivalu za nejlepší a nejméně rizikové řešení, řekla mediální koordinátorka olomoucké přehlídky Aneta Králová. Festival se měl v Olomouci konat od 19. do 24. října.

„Všem fanouškům a příznivcům se omlouváme, ale vzhledem k nepříznivé situaci je pro nás momentálně nejlepší varianta se uložit k zimnímu spánku,“ uvedla za koordinátory festivalu Barbora Kurdzielová.

Stejně jako u řady dalších kulturních akcí čelili i pořadatelé Jednoho světa Olomouc obrovské nejistotě spojené se současnou koronavirovou krizí. Už v březnu byli organizátoři nuceni festival kvůli vládním nařízením odložit. „Nejprve jsme plánovali omezovat kapacity projekčních míst, redukovat školní projekce, dezinfikovat prostory po každém promítání,“ uvedli koordinátoři.

Podzimní festival kvůli opatřením nemohl nabízet ani plnohodnotný doprovodný program nebo slavnostní ceremoniál. „V této době je velice těžké cokoliv pro veřejnost pořádat, když nevíme, jak bude naše činnost omezena zítra. Všechna rizika pak zásadně dopadají na organizátory, partnery, pozvané hosty a v neposlední řadě diváky,“ dodala Kurdzielová. Rizika se podle ní týkají především vládně nařízené omezené kapacity návštěvníků a možnosti, že dojde k uzavření promítacích míst.

Festival se měl v Olomouci odehrávat v Kině Metropol, Divadle na cucky, Arcidiecézním muzeu Olomouc a v Uměleckém konviktu Olomouc. Původně se přehlídka dokumentárních filmů měla konat 5. až 14. března v Praze a poté na dalších 35 místech. Přehlídka byla následně přeložena na podzim. Na konci září se představila například v Ústí nad Labem, ale i tam s řadou omezení.

Informace o vrácení vstupného budou moci olomoučtí fanoušci sledovat na stránkách www.jedensvetolomouc.cz.

Reklama

Doporučované