Hlavní obsah

Fiasko se Sputnikem. Slováci rozdají vakcíny na Balkán, aby neprošly

Foto: Profimedia.cz

Vakcína proti nemoci covid-19 Sputnik V.

Reklama

Slovenská vláda prodá nebo rozdá většinu z 200 tisíc dávek Sputniku V. O ruskou vakcínu proti covidu-19 v zemi není zájem. Původně se jí měly nakoupit dva miliony dávek.

Článek

Měla to být záchrana před covidem-19 z východu a manažerský úspěch premiéra Igora Matoviče z hnutí OĽaNO. Jenže to skončilo fiaskem. Matovičova vláda krátce po utajeném nákupu vakcín padla a Sputnikem V se nakonec na Slovensku naočkuje pouhých několik tisíc lidí.

Vakcíny expirují v průběhu léta

První dávku dostalo 8 tisíc lidí a dalších 14 tisíc je registrovaných v „čekárně“. Zájemci o Sputnik V se podle ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského mohou hlásit do konce června, kdy registrace končí. Vakcíny totiž postupně v průběhu července a srpna expirují. Sputnikem V, jejž dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), se u sousedů po vleklých politických sporech očkuje zhruba dva týdny.

Země přitom na začátku března dovezla 200 000 dávek vakcíny, které by stačily k naočkování 100 000 lidí. Celkem se měly z Ruska postupně dovézt dva miliony dávek. Matovič, který je v současnosti ministrem financí, tvrdil, že půl milionu Slováků připouští pouze očkování ruskou vakcínou.

Kolik nakonec Slovensko zaplatí?

Podle dřívějších vyjádření ministra Matoviče Slovensko nakoupilo dvě dávky Sputniku přibližně za 17 eur. Za 200 tisíc kusů tedy stát zaplatil necelé dva miliony eur, v přepočtu bezmála 51 milionů korun.

Server Aktuality.sk upozorňuje, že dosud není jasné, zda bude muset vláda zaplatit i za zbylých 1,8 milionu dávek. Ve smlouvě, kterou stát týdny tajil, se totiž uvádí, že i když si Slovensko neobjedná i zbytek vakcín, musí tak jako tak zaplatit za všechny.

Na 160 tisíc z 200 tisíc dovezených jich teď vláda Eduarda Hegera prodá nebo daruje do zahraničí. Zájem o vakcíny projevily Argentina a země západního Balkánu –⁠ Bosna a Hercegovina, Severní Makedonie, Albánie a Černá Hora.

„Po čtyřměsíční antikampani by mnozí hloupí lidé byli velmi rádi, aby se vakcína Sputnik exportovala a nemohla se už víc použít. Abych takové přízemní radosti zabránil… dal jsem ministerstvu zdravotnictví kontakt na Argentinu, která chce odkoupit tolik Sputniku, kolik jsme ochotni prodat,“ napsal expremiér Matovič ve středu na Facebooku.

Sám se Sputnikem V očkovat nenechal, jeho nákup a použití si ale letos na začátku roku stanovil jako hlavní politický cíl. Použití ruské vakcíny aktivně prosazoval i po vynuceném odchodu z funkce premiéra už jako ministr financí.

Slovensko je za unijním průměrem

Matovič ve středu dodal, že kvůli otálení s očkováním Sputnikem V spoustu lidí ztratilo zájem. „Sputnik byl jediná vakcíny, kterou se případně chtěli naočkovat mnozí lidí, kteří příliš nevěřili na covid a byli proti očkování,“ napsal s tím, že se místo umožnění očkování „vedla podlá válka proti Sputniku“.

Slovensko v očkování proti nemoci covid-19 zaostává za průměrem EU, v některých regionech země je zájem o vakcíny nízký. Epidemická situace se v zemi dál zlepšuje. Úřady ale ve středu potvrdily výskyt nakažlivější varianty delta. Nakažený je člověk, který na Slovensko přicestoval z Ruska.

Reklama

Doporučované