Hlavní obsah

Filipínská armáda omylem při bojích s islamisty zabila jedenáct svých vojáků

Filipínská armáda omylem zabila 11 svých vojáků při boji s ISVideo: Ruptly

 

Reklama

Minulý týden v pondělí začaly boje o město Marawi, kde operují ozbrojenci Islámského státu. Z města uprchly už tisíce obyvatel.

Článek

Filipínská armáda při leteckém zásahu omylem zabila jedenáct vojáků z vlastních řad a sedm dalších zranila. Ve čtvrtek to oznámila agentura AP. Incident se stal ve středu ve městě Marawi, kde od začátku minulého týdne probíhají boje s příznivci Islámského státu.

Vojenský mluvčí Restituta Padilla uvedl, že na cíle povstalců útočil letoun typu Marchetti S-211. Jedna z pum zasáhla armádní pozice v místě, kde byli vojáci v těsném palebném styku s islamisty. Armáda nyní incident vyšetřuje.

Vojáci v pondělí oznámili, že nad většinou města převzali kontrolu. Při bojích zemřelo na sto lidí včetně civilistů. Přesný počet obětí ale zatím není jasný. Proti ozbrojencům byla kromě letectva nasazena obrněná vozidla a vrtulníky.

Boje o město Marawi, které leží na ostrove Mindanao, začaly minulý týden. Z města s 200 tisíci obyvateli kvůli nim uprchly tisíce lidí. Filipínský prezident Rodrigo Duterte uvedl, že mezi bojujícími islamisty jsou i cizinci. To je podle něj důkaz, že si na Mindanau zřídila opěrný bod teroristická organizace Islámský stát.

Reklama

Doporučované