Hlavní obsah

Filipínský prezident vyhlásil kvůli bojům s islamisty stanné právo. Může platit i rok

Na ostrově Mindanao platí stanné právo.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Rodrigo Duterte se kvůli situaci ve své zemi vrátil předčasně z návštěvy Ruska.

Článek

Rodrigo Duterte chce skoncovat s ozbrojenci napojenými na teroristickou organizaci Islámský stát (IS). Na jihofilipínském ostrově Mindanao proto vyhlásil stanné právo, které armádě umožňuje například zadržovat lidi bez udání důvodu.

Na ostrově žije silná muslimská menšina a působí tam, či donedávna působilo, několik islamistických povstaleckých skupin jako Abu Sayyafa a Fronta islámského osvobození Morů. Filipínský prezident varoval, že v boji proti povstaleckým skupinám bude krutý a stanné právo bude platit, dokud se dlouhodobý problém nevyřeší.

Vládní armáda se naposledy s radikály střetla v úterý na jihu ostrova ve městě Marawi. Armáda ve městě se zhruba 200 tisíci obyvateli hledala vůdce militantní skupiny. V důsledku násilí tam zemřeli tři členové bezpečnostních složek.

Prezident kvůli vypjaté situaci musel předčasně ukončit jednání v Moskvě s Vladimirem Putinem. Svému ruskému protějšku řekl, že počítá s jeho podporou a k boji proti Islámskému státu potřebuje moderní zbraně. Putin doufá, že se konflikt vyřeší „s minimálními ztrátami". Dále uvedl, že hospodářskou a vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Manilou nevylučuje.

Prezident na ostrově deklaroval stanné právo už v minulosti na dobu 60 dnů. Tak mu to povoluje filipínská ústava v případě, že potřebuje zastavit vzpouru nebo invazi. Prezident chce tímto způsobem skoncovat s dlouhodobým problémem. „Pokud to zabere rok, bude stanné právo trvat rok. Pokud to zabere měsíc, budu šťastný,” řekl ve videu, které zveřejnila vláda.

Reklama

Doporučované