Hlavní obsah

Film Zákon lásky představí v hlavní roli poslance, do kin vstoupí 5. srpna

Ilustrační foto.

Reklama

Spoludržitelka Ceny české filmové kritiky Barbora Chalupová za snímek V síti se ve svém celovečerním debutu Zákon lásky zaměřila na téma stejnopohlavních manželských svazků v Česku a na dlouholetý boj o jejich přijetí.

Článek

„V hlavní roli je ve filmu Poslanecká sněmovna, v dalších pak názoroví protivníci - hnutí Jsme fér a Aliance pro rodinu. Snímek vstoupí do tuzemských kin 5. srpna,“ informovala za společnost Bontonfilm Zuzana Janáková.

Dokument sleduje cestu zákona, jenž může ovlivnit životy statisíců lidí. „Na přelomu roku 2017 a 2018 jsem se poprvé setkala s tématem rozdílu mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím. Záhy jsem zjistila, že registrace právně ani symbolicky v podstatě nic neznamená. To byl prvotní moment, kdy jsem se o téma začala hlouběji zajímat. Okolí se mě opatrně ptalo, zdali má vůbec smysl točit film o homosexuálech v roce 2018, tyto obavy se ovšem po prvních dnech natáčení rozplynuly, protože jsme nakonec po tři roky přihlíželi nesmírně vypjaté debatě,“ uvedla Chalupová.

Sněmovna letos 29. dubna dala v úvodním kole šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Podpořila zároveň navrhované zvýšení ochrany manželství výhradně jako svazku muže a ženy ústavním zakotvením. Snahy o zamítnutí obou předloh už v prvním čtení dolní komora po čtyřhodinové diskusi odmítla. Nyní zamíří k posouzení do výborů. Není jisté, zda zákonodárci rozhodnou o předlohách do říjnových voleb.

„Nesporná aktuálnost tématu je ve filmu ještě znásobena faktem, že poslední klapka padla teprve před dvěma měsíci, kdy ve Sněmovně došlo po neuvěřitelných tisíci dnech k hlasování v prvním čtení o novele zákona. Dokument tedy sází nejen na sílu několikaletého časosběru, ale zároveň i na stále živou událost,“ podotkla Chalupová.

Původně se mělo jednat o časosběrný dokument. Průtahy kolem návrhu zákona změnily zamýšlenou podobu filmu. Prostor ve snímku dostali ti, kteří se o novelizaci zákona zasazují, stejně jako odpůrci. Do natáčených situací autoři dokumentu nezasahovali, všechny scény jsou podle nich autentické.

Reklama

Související témata:

Doporučované