Hlavní obsah

Plivejte a nelíbejte se. Po roční pauze začíná nejslavnější filmový festival

Foto: Profimedia.cz

Srdce festivalu Palais des Festivals. Ještě na začátku roku sloužilo jako očkovací centrum.

Reklama

V úterý začíná po roční pauze vynucené pandemií covidu-19 filmový festival v Cannes. Jednu z největších filmových událostí roku provází přísná opatření. Pro účastníky platí zákaz polibků a k dispozici mají PCR testy ze slin.

Článek

Všudypřítomné roušky, pravidelné testování a žádné polibky na červeném koberci. Taková je podoba na červenec odloženého filmového festivalu v Cannes, který se koná po roční pauze. Loni došlo k jeho prvnímu zrušení od druhé světové války, na vině byla pandemie covidu-19. Festival, na který míří filmaři, herci i novináři z celého světa, se ale potýkal s komplikacemi ještě před svým začátkem.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle aktuálně platných opatření ve Francii je nutné v uzavřených prostorách doložit potvrzení o očkování nebo negativním PCR testu. Jenže francouzská aplikace, která slouží k ověření, jestli jsou návštěvníci kulturních akcí očkovaní, funguje pouze u občanů Evropské unie.

S návštěvníky festivalu z Asie, Spojených států, Kanady, ale i Velké Británie tak bude nakládáno jako s neočkovanými osobami. Podle nejnovějších pravidel budou tito návštěvnici v Cannes muset být testováni každých 48 hodin, aby se mohli účastnit akcí v srdci celé akce, kongresovém centru Palais des Festivals.

Organizátoři zvolili kvůli šetrnosti takzvané „plivací testy“, ani zde se ale nevyhnuli komplikacím. Mnozí návštěvníci si stěžují na „nechutnost“ tohoto způsobu a omezení, která s sebou toto testování přináší. Podle instrukcí nemají testovaní 30 minut před testem jíst, pít ani si čistit zuby, informuje server The Variety.

Někteří testovaní také mají problémy „vyprodukovat“ potřebné množství slin, popisuje server. Na způsob testování ale zaznívá i chvála, především za rychlé výsledky (do šesti hodin) a také za to, že testování je pro všechny akreditované zdarma.

Hlavní dějiště festivalu Palais des Festivals přitom na začátku pandemie sloužilo jako polní nemocnice, na začátku letošního roku se pak prostor proměnil v očkovací centrum, kterému Francouzi přezdívali „Vakcinodrom“. Právě návrat filmových hvězd má být symbolickým návratem k normálu.

„Účastníci festivalu jsou ve Francii deset dní předem, aby podstoupili karanténu, novináři provedli preventivní opatření. Je to všechno velmi dojemné. Svět kinematografie se znovu spojuje,“ cituje programového ředitele festivalu Thierryho Frémauxe web německé stanice Deutsche Welle. Frémaux také uvedl, že tentokrát se festival obejde bez přivítacích polibků na červeném koberci.

Jinak se ale festival snaží vrátit do doby předpandemické. Tématem je znovu nejen změna klimatu, ale také zastoupení ženských autorek ve festivalové soutěži. Mezi 24 filmy v hlavní soutěži festivalu jsou totiž jen čtyři snímky režírované ženami.

Nikdy se o hlavní cenu v Cannes neucházely více než čtyři režisérky. Zlatou palmu si pak odnesla pouze v roce 1993 za film Piano režisérka Jane Campionová. „Jsem ten první, kdo říká, že čtyři ženy v soutěži jsou málo,“ řekl agentuře AFP Frémaux. Zároveň ale odmítl jakékoli kvóty.

Hned tři ze čtyř filmařek v hlavní soutěži jsou Francouzky. Se snímkem Bergman Island se bude o Zlatou palmu ucházet Mia Hansen-Løveová, Catherine Corsiniová představí v Cannes snímek The Divide, Julia Ducournauová pak na francouzskou Riviéru přivezla snímek Titane. Trojici doplní ještě maďarská držitelka Zlatého medvěda z Berlína za snímek O těle a duši Ildikó Enyediová, která zde představí svůj nový film The Story of My Wife.

Důkazem rozmanitosti festivalu má být složení odborné poroty. Té předsedá jako první Afroameričan v historii americký režisér Spike Lee. Porotu tvoří pět žen a tři muži sedmi národností, kteří pocházejí z pěti kontinentů. Mimo Leeho bude o udělení Zlaté palmy rozhodovat například původem senegalská režisérka Mati Diopová, americká herečka Maggie Gyllenhaalová, francouzská herečka a režisérka Mélanie Laurentová nebo jihokorejský herec Song Kang-ho.

Celý festival zahájí nový film francouzského režiséra Leose Caraxe. Muzikál Annette v hlavní roli s Adamem Driverem a Marion Cotillardovou představí příběh uznávané operní zpěvačky a stand-up komika, jimž narození holčičky s neobvyklým talentem obrátí život vzhůru nohama, uvádí distributor Aerofilms. Film se ve stejnou dobu jako v Cannes objeví také ve vybraných českých kinech.

Snímek, na kterém Carax pracuje od roku 2016, se měl původně objevit už na loňském festivalu, ten se ale kvůli pandemii nekonal. V průběhu let se měnilo herecké obsazení, po boku Drivera se měla původně objevit herečka Rooney Maraová a zpěvačka Rihanna, později také v obsazení figurovala Michelle Williamsová. Nakonec volba padla na francouzskou držitelku Oscara.

Kromě Caraxe uvede na festivalu se zpožděním svůj nový film také americký režisér Wes Anderson. Známý autor poněkud zvláštních komedií do Cannes přiveze snímek Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, který má být „milostným dopisem novinářům“. Ve filmu se kromě Andersenových oblíbenců, jakými jsou Bill Murray nebo Tilda Swintonová, objeví také Timothée Chalamet nebo Benicio del Toro.

Francouzská Riviéra také znovu přivítá nizozemského provokatéra Paula Verhoevena. 82letý režisér snímků jako Hvězdná pěchota, Total Recall nebo Elle zde představí drama Benedetta. Film odehrávající se v 17. století v prostředí kláštera vypráví příběh jeptišky-novicky, která se zamiluje do jiné ženy. Film byl stejně jako předchozí dva zmíněné snímky hotový už loni, kvůli odložení festivalu se ho ale diváci dočkají až letos v létě.

Reklama

Související témata:

Doporučované