Hlavní obsah

Filmaři mohou soutěžit se snímky vertikálním formátu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pořadatelé vyhlásili další ročník soutěže krátkých filmů natočených v takzvaném vertikálním formátu. Mottem letošního ročníku je slogan Činy jsou více než slova.

Článek

Všechny zaslané snímky musí být točené ve formátu na výšku, tedy 9:16, který je běžný na nejoblíbenějších platformách sociálních médií. Délka filmu musí být minimálně dvě a maximálně tři minuty. Pořadatelé festivalu v Karlových Varech, kde se vyhlašuje vítěz národní části soutěže, to dnes uvedli v tiskové zprávě.

Snímky je možné zasílat do 16. května na webové stránky soutěže. Ze všech zaslaných snímků postoupí do dalšího kola vybraná třicítka. Z nich porota vybere nejlepší tři.

Každý výherce získá nejenom finance na rozjezd své filmové kariéry, ale také pozvánku na filmový festival v Cannes 2021, kde budou vyhlášena jména vybraných snímků. Tři autoři vítězných filmů se také zúčastní v Cannes festivalové sekce, která má za cíl objevovat nové talenty a představovat jejich debuty a druhé snímky.

Současně s celosvětovou soutěží se uskuteční její lokální část, do níž budou automaticky zapojeni všichni čeští filmaři, kteří na zmíněné webové stránky nahrají svůj snímek. Lokální porota vybere tři finálové snímky a jejich tvůrce pozve na festival Karlovy Vary 2021, kde bude vyhlášen vítězný film.

Autor vítězného snímku vyhraje 3000 eur (cca 79 000 Kč), druhé a třetí místo je spojené s odměnou 1000 eur. Nová je soutěž o Cenu filmové školy otevřená pro studenty a absolventy vybraných filmových škol. Vítěz získá pozvání na filmový festival v Cannes 2021.

Festival v Karlových Varech letos pořadatelé posunuli z tradičního termínu na počátku července na druhou polovinu srpna. Festival v Cannes je posunut z květnového termínu na červenec.

Reklama

Doporučované