Hlavní obsah

Filmy, seriály i Attenborough. Co už kvůli rasismu zmizelo z obrazovek

Foto: Profimedia.cz

Nevhodná byla podle charity bojující za zachování zvířecích druhů WWF i část dokumentu s Davidem Attenboroughem.

Reklama

Pod heslem Black Lives Matter začaly kromě soch z ulic měst po celém světě tento týden mizet i audiovizuální počiny z televizí a streamovacích služeb. Co všechno musí zmizet nebo být upraveno?

Článek

Jeden z posledních seriálů, kterého se to dotklo, je britský sitcom Fawlty Towers (Hotýlek). Televizí BBC vlastněná platforma UKTV stáhla jednu epizodu kvůli rasistickým výrazům.

„Epizoda obsahuje rasové pomluvy, takže jí stahujeme a přezkoumáme jí. Děláme to se starším obsahem běžně, abychom zajistili, že splňuje očekávání diváků a zastaralého jazyka se obzvlášť vyvarujeme,“ zní oficiální stanovisko.

Konkrétně jde o rasistické komentáře, kterých se dopouští jedna z postav když mluví o kriketovém týmu Západní Indie (soustava souostroví v Karibiku).

Epizoda s názvem Němci byla poprvé odvysílána v roce 1975. Je založená na vtipu, kdy personál hotýlku trousí narážky na druhou světovou válku před německými hosty. UKTV ho stáhla dočasně, co s ním bude dál, není jasné.

„Nekteré seriály doplňujeme o varování, jiné přestříháme. Potřebujeme nějaký čas, abychom zvážili naše názory na tuto epizodu,“ řekl k tomu mluvčí.

Herec a tvůrce seriálu John Cleese označil krok UKTV za hloupý. Člen komediální skupiny Monty Python řekl, že mít postavu, která má a chrlí nepřijatelné názory, neznamená „vysílat její pohled“, ale „dělat si z ní legraci“. „Když to nevidí, když jsou lidé tak hloupí, že to nevidí, co může jeden říct?“

Tvůrcům Little Britain přijdou zpětně vlastní vtipy nevhodné

Za svou tvorbu se naopak nepostavili představitelé hlavních rolí seriálu Little Britain (Malá Velká Británie). Ten ještě před Fawlty Towers stáhla BBC i streamovací služba Netflix. Důvodem bylo v obou případech problematické vyobrazování postav s různým etnickým původem.

Tvůrci a herci seriálu Matt Lucas a David Walliams už před lety řekli, že jim jejich vlastní vtipy o černoších i travestitech přijdou nevhodné a znovu by je takto už v této době nepodávali.

Na streamovacích službách už není ani další projekt komediálního dua s názvem Pojďte se mnou létat (Come Fly With Me).

Přestříhaný Attenborough

Tento pátek britské noviny The Times na svém serveru upozornily na upravené video se světoznámým britským přírodovědcem Davidem Attenboroughem na twitterovém účtu charity WWF UK (World Wildlife Fund). Ta u příležitosti Mezinárodního dne životního prostředí minulý pátek sdílela část z připravovaného dokumentárního cyklu. V pasáži, kde Attenborough hovoří o potřebě zpomalit celosvětový růst populace, byl původně záběr na Asiaty koupající se v řece a davy lidí v Katalánsku při festivalu stavění lidských věží.

Organizace video upravila tak, že z části o stabilizaci populace zmizeli Asiaté a přidala omluvu. „Dříve jsme sdíleli video, které by mohlo vypadat, že podporuje narativ, že barevní lidé jsou odpovědní za tlak na růst světové populace. To nebyl náš záměr. Video jsme smazali a omlouváme se - zlepšíme se,“ stojí podle Timesů v prohlášení WWF.

Sám Attenborough na otázku, zda bylo první smazané video, kde jsou Evropané i Asiaté, vhodné, nedokázal odpovědět. Sám si totiž nevzpomíná, kterou verzi viděl. „Je to tak citlivá otázka, že já ji opravdu nemůžu, aniž bych věděl o čem přesně mluvím…komentovat,“ řekl 94letý popularizátor vědy.

Video bylo součástí kampaně na propagaci dokumentu, který Attenborough připravuje spolu s WWF a bude k dispozici na Netflixu.

Filmová klasika i reality show o policistech

Mezi prvními audiovizuálními počiny, které v posledních dnech neobstály v boji s rasismem, je i snímek Jih proti Severu z roku 1939, který dočasně stáhla společnost HBO. Film se do nabídky vrátí později s upozorněním a explicitním odsouzením rasistických scén. „Tato rasistická vyobrazení byla špatná tehdy a jsou špatná dnes. Cítili jsme, že ponechání titulu bez vysvětlení a odsouzení by bylo nezodpovědné,“ vysvětlila HBO svůj krok.

V USA televize Paramount Network zkraje týdne oznámila stažení seriálu Policie v akci, která už od začátku v roce 1989 čelí kritice za posilování rasových stereotypů.

Reklama

Doporučované