Hlavní obsah

Finský trenér Erbanové promluvil o jejím konci. Byla za zrádkyni, Novák a svaz jí dělali problémy čtyři roky

Foto: Pavel Lebeda/ČOV

Karolína Erbanová.

Reklama

Seznam získal vyjádření finského trenéra Tuomase Nieminena, který připravoval rychlobruslařskou hvězdu Karolínu Erbanovou na novou sezonu. Česká závodnice do ní nevstoupí, pár týdnů před jejím začátkem se rozhodla ukončit kariéru. Rozpoutala tím skandál, který šokoval český sport. Mluví se o nenávisti i schválnostech ze strany vedení národního týmu.

Článek

„Nejsem už nadále připravená být obětí jeho manipulativního, ponižujícího a útočného chování,“ mimo jiné i to napsala v upřímné zpovědi na Facebooku rychlobruslařka Karolína Erbanová. Odpálila tím bombu, která zmrazila český sport.

Olympijská medailistka a vycházející hvězda světového rychlobruslení ukončila ve 25 letech kariéru. To vše kvůli vztahům s českým šéftrenérem Petrem Novákem a rychlobruslařským svazem. Znechucená sportovkyně se kontaktu s médii od osudového rozhodnutí zatím vyhýbá, Seznam ale získal rozhovor s jejím finským trenérem Tuomasem Nieminenem, který Erbanovou vedl na její poslední štaci v Polsku. A část informací, které mluví proti praktikám českého týmu, potvrzuje.

„Je to celé hodně smutné. Vůbec mě nenapadají slova, která by popsala, co si o tom myslím. Karolína celé léto velmi dobře pracovala, měla plán udělat v kariéře další krok. Vím, že měla problémy s federací i Novákem, ale nikdy jsem nevěřil, že by to mohlo skončit takhle. Ty velké problémy vznikly před čtyřmi lety. Ve chvíli, kdy odešla trénovat do Nizozemska,“ napsal Seznamu finský kouč.

Právě před čtyřmi lety – po olympiádě v Soči – se Erbanová rozhodla opustit český tým a připravovat se na další závody v zahraničí. A to vše s relativně logickým vysvětlením: Jako ryzí sprinterka nechtěla trénovat s českým týmem, který se kvůli Martině Sáblíkové zaměřuje hlavně na vytrvalostní závody.

Šéftrenér Petr Novák její rozhodnutí nikdy neschválil. Erbanovou, jenž se usadila v Heerenveenu, často kritizoval a podle závodnice jí dělal naschvály. A to i přesto, že rychlobruslařka i se zahraničním tréninkem nakonec dosáhla svého: Na olympiádě v Jižní Koreji letos vybojovala na 500 metrové trati bronz. Úspěchy slavila i ve Světovém poháru.

„Pořád doufám, že se celá situace nějak vyřeší a Karolína se k rychlobruslení vrátí. Ale bude to těžké, léta byla poškozována a obviňovaná z toho, že zradila český tým a zemi. Přitom jediná věc, kterou udělala, byla snažit se najít to nejlepší řešení pro svou kariéru. Vždyť v Česku nemáte žádného sprintera. Její rozhodnutí odejít bylo správné,“ stojí za závodnicí Nieminen.

Stejně jako další lidé z prostředí světového rychlobruslení nechápe, že český svaz nechal věc dojít tak daleko, že jedna z jeho nejlepších závodnic raději ukončí kariéru, než aby dál závodila za Českou republiku.

Celá potíž ale spočívala v tom, že byť Erbanová na vlastní náklady a za peníze, které si sama sháněla, vyrazila do zahraničí, závodit mohla jen pod záštitou českého týmu, který dál vedl Novák. Do rychlobruslařských závodů se totiž nenominují závodníci svými výkony a časy sami, přihlašují je na ně šéftrenéři jednotlivých zemí. Novák tak měl na Erbanovou nadále silné páky.

Zatímco tréninkové období závodnice trávila sama v Nizozemsku, na závody jezdila spolu s českým týmem. Při společných trénincích měla Erbanová jezdit na ledě odděleně, s Novákem v průběhu reprezentačních srazů celé roky prakticky vůbec nemluvila. Podle lidí ze zákulisí českého sportu Erbanová věřila, že napjaté vztahy urovná její olympijský úspěch. Že trenér i rychlobruslařský svaz díky bronzové medaili pochopí, že cesta přes zahraniční reprezentace je v jejím případě správná.

Foto: Profmedia

Karolína Erbanová s bronzovou olympijskou medailí. Za čtyři roky plánovala v Pekingu zaútočit na zlato, nakonec kvůli sporům s českým týmem ukončila kariéru.

Nic se ale nezměnilo ani po letošní sezoně. Nováka navíc mělo rozčílit i další rozhodnutí, které Erbanová učinila. Po konci v nizozemském týmu se rozhodla nevrátit domů, ale začala se na novou sezonu připravovat s reprezentací Polska. To trenér Novák poté otevřeně kritizoval i v rozhovoru pro deník Právo. „Poláci jsou ve sprintu průměrní, i když na ně mají finského trenérského specialistu,“ uvedl Novák s tím, že ani v Nizozemsku Erbanová nedosahovala takových časů jako pod jeho vedením a že v Polsku může její výkonnost ještě více klesat.

Tahle slova měla být jedním z posledních důvodů, proč se Erbanová rozhodla skončit. Kritika české strany ostatně neunikla ani Nieminenovi, který Erbanovou spolu s polskými reprezentanty v létě vedl.

„Vím o tom a myslím, že je to nesmysl. Karolína v Nizozemsku trénovala jen se ženami a aby se posunula dál, potřebovala zrychlit. V našem týmu trénovala s muži, to přesně potřebovala. Porovnávat se každý den s chlapy. Máme jeden z nejsilnějších týmů ve sprintu na světě. Teď dohromady s deseti bruslaři,“ hájí Nieminen rozhodnutí české rychlobruslařky jít do Polska.

Napjaté vztahy mezi českým týmem a Erbanovou má ostatně dokonale ilustrovat i situace, která se odehrála v polovině léta v německém městečku Inzell, kde v tamní hale reprezentace trénovaly na novou sezonu. Polský tým měl s Erbanovou být v městečku s necelými pěti tisíci obyvateli ve stejný čas jako ten český. Novák ale údajně nevěnoval své reprezentantce žádnou pozornost, prý nedošlo k jedinému kontaktu.

„Je pravda, že jsme měli jiné tréninkové časy jako Češi. Přesto jsme je nikde celou dobu nepotkali. Upřímně nevím, co byl hlavní problém. Mám ale pocit, že Novák nebyl rád, že Karolína opustila Česko. Když odešla do Nizozemska, v podstatě ji vykopli z národního týmu, ona ale stejně chtěla Česko dál reprezentovat. Já ale nebyl s Novákem ani s vaší federací v žádném kontaktu, takže s nimi nemám osobní zkušenost,“ uzavírá Nieminen.

Erbanová ukončila kariéru minulý týden. Rychlobruslařský svaz to okomentoval strohým sdělením jeho šéfa Josefa Nechutného, že budou respektovat její přání a věc nechtějí medializovat. Kouč Petr Novák se proti tvrzením ohradil vlastním vyjádřením.

„Něco ji asi rozhodilo, ale těžko jsem to mohl být já. Naposledy jsem totiž s Kájou mluvil téměř před půl rokem na posledním závodě Světového poháru v Minsku. Od té doby nic. Její slova o ponižování jsou velmi silná. Na osobní útoky nebudu reagovat. Veškerou komunikaci však zajišťovali lidé ze svazu. I proto jsem překvapený, co jsem se teď dočetl. Pro české rychlobruslení je její konec každopádně ztráta,“ sdělil trenér veřejnosti.

Média v Česku spekulují, že Erbanová přejde k jiném sportu. Informace, že by mohla závodit v dráhové cyklistice, ale byla včera vyvrácena.

Co si o kauze Karolíny Erbanové myslí Český olympijský výbor? Podívejte se na exkluzivní rozhovor s jeho šéfem Jiřím Kejvalem:

Jiří Kejval ve studiu televize Seznam promluvil o skandálech českého sportu. Minulý týden se rozhodla ukončit kariéru Karolína Erbanová, nyní vyhrožuje změnou státního občanství tým lyžařky Ester Ledecké.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované