Hlavní obsah

Smutný konec olympijské medailistky. Český sport je v šoku, proč Erbanová ukončila kariéru?

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Reklama

Bronzová medailistka z olympiády v Jižní Koreji Karolína Erbanová šokovala český sport. Rychlobruslařka ve 25 letech nečekaně ukončila kariéru a na internetu se veřejně opřela do trenéra Petra Nováka. Co se mezi nimi stalo?

Článek

Ještě v cíli olympijského závodu se objímali. Bronzová rychlobruslařka Karolína Erbanová v euforii úplně zapomněla na spory, které s trenérem Petrem Novákem léta vedla - a padla mu do náruče. V pondělí napjaté vztahy mezi českou rychlobruslařskou hvězdou a hlavním trenérem národního týmu vedly k nejhoršímu možnému řešení: Erbanová ukončila kariéru.

„Nejsem už nadále připravená být obětí jeho manipulativního, ponižujícího a útočného chování,” napsala mimo jiné Erbanová do obsáhlého příspěvku na Facebooku, který zmrazil český sport. Pětadvacetiletá vycházející hvězda a čerstvá olympijská medailistka sekla s kariérou a vše zlé svalila na autoritativního kouče, pod jehož vedením zažívá české rychlobruslení nejlepší éru své historie.

„Vzhledem k tomu, že Káju trošku znám, tak její rozhodnutí chápu. Je to smutné. Ale musíte se na to ptát jí,” řekl dnes Seznamu Jiří Beran, ředitel Olympu Praha, tedy resortního střediska vrcholového sportu Ministerstva vnitra. Právě Olymp Erbanovou až dosud zaměstnával a také jí přispíval na přípravu a závody.

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

Karolína Erbanová se v cíli olympijského závodu s trenérem objímala, teď kvůli němu končí kariéru.

Hlouběji zatím Erbanová o citlivém tématu s médii hovořit odmítá.

Krátké vyjádření k věci poskytl novinářům v úterý odpoledne trenér Petr Novák. „Po přečtení celého vyjádření Karolíny a zjišťování informací od svazu nemohu uvěřit celé situaci a daným důvodům. Něco ji asi rozhodilo, ale těžko jsem to mohl být já,” míní Novák.

„Naposledy jsem totiž s Kájou mluvil téměř před půl rokem na posledním závodě Světového poháru v Minsku. Od té doby nic. Její slova o ponižování jsou velmi silná, na osobní útoky nebudu reagovat. Veškerou komunikaci však zajišťovali lidé ze svazu. I proto jsem překvapený, co jsem se teď dočetl. Pro české rychlobruslení je její konec každopádně ztráta,” dodává.

Český olympijský výbor pořád věří, že rozhodnutí sportovkyně není definitivní. Další se vyjádřit odmítají, nebo se Seznamem mluvili jen pod zárukou anonymity.

Pro pochopení celého příběhu Karolíny Erbanové a jejích složitých vztahů s trenérem je potřeba se vrátit do roku 2014. Tehdy jednadvacetiletá česká závodnice se po olympiádě v Soči rozhodla opustit Novákovu trenérskou skupinu. A to z relativně pochopitelných důvodů: Chtěla se věnovat čistě sprintům a krátkým tratím, zatímco Češi se přizpůsobovali hlavní hvězdě Martině Sáblíkové a trénovali spíše vytrvalost.

„Chtěla jsem být s lidmi, co jezdí jen sprinty jako já,“ vyprávěla Erbanová pro Lidovky.cz. „Věděla jsem, že musím techniku sprintů detailně řešit, jinak nikdy nezajedu stejné časy jako ti nejlepší.” Narazila na tvrdý odpor.

Novák s ní nesouhlasil, její rozhodnutí odejít do zahraničí často kritizoval. Mladá závodnice si na vlastní pěst a z velké části za vlastní peníze našla tým i nového trenéra Denise Van den Guna v Nizozemsku, od kterého Novák slyšel bolestivý názor: „Připadalo mi, že jsem dostal do ruky ferrari s vypuštěnými pneumatikami. Mělo silný motor, ale nemělo pořádná kola. Tak jsme změnili techniku, abychom tu její energii dokázali přenést na led.”

„Postupně jsem se probojovala mezi světovou sprinterskou elitu a toto období jsem završila olympijskou medailí a celkovým druhým místem ve Světovém poháru. Můj odchod z českého týmu vyvolal nicméně silnou negativní reakci reprezentačního trenéra Petra Nováka i Českého svazu rychlobruslení. Bohužel se přenesla, přes mé úspěchy (nebo právě kvůli nim), do osobní roviny. Byla jsem terčem série osobních útoků, líčená přátelům, sportovním partnerům i médiím jako zrádkyně, nevděčnice a někdo, komu není česká cesta dost dobrá. Tento nepravdivý obraz mě trápil celé roky,” tvrdí Erbanová.

Potíž je v tom, že byť se závodnice vydala za úspěchem individuální cestou, na Novákovi a českém rychlobruslení zůstávala vyloženě závislá. Nejen kvůli penězům, které jednotlivým sportovcům přerozděluje svaz, údajně právě pod bedlivým dohledem kouče Nováka. Ale také proto, že do jednotlivých závodů se závodníci automaticky nekvalifikují svými výkony, musí je do nich nominovat trenéři jednotlivých reprezentačních výběrů.

Kariéru vycházející hvězdy tak měl Novák dál ve svých rukou a na sportovkyni, kterou často kritizoval, měl proto mít i dost silné páky.

Zatímco mimo závody rychlobruslařka žila a trénovala v Nizozemsku bez jeho dohledu a za peníze, které si sama sháněla, během závodů musela trávit čas s českým týmem. Na ledě údajně trénovala odděleně, s Novákem prý prakticky vůbec nemluvila. A to i přesto, že s Martinou Sáblíkovou ani dalšími závodnicemi žádný problém neměla.

Po olympiádě v Pchjongčchangu Erbanová s medailí na krku prohlásila, že její cesta je správná. A že v příštích letech bude díky ní na krátkých tratích ještě úspěšnější. Pětadvacetiletá rychlobruslařka prý zároveň doufala, že její rozhodnutí trénovat v zahraničí s ohledem na výsledky pochopí i trenér a že si všichni začnou více vycházet vstříc. Jenže nastal sled dalších nečekaných událostí a komplikací, které vygradovaly až k radikálnímu rozhodnutí.

Foto: Jan Malý/czechteam.info, Seznam Zprávy

Takhle Karolína Erbanová po boku trenéra Petra Nováka oslavovala bronz na olympiádě v Jižní Koreji.

„Tým, s nímž jsem byla (v Nizozemsku) předběžně domluvená na spolupráci v tréninku, nakonec zcela nečekaně vůbec nevznikl. Bez podpory se za těchto okolností ocitla i absolutní tamní bruslařská špička, ale pro tu národní federace vytvořila záchranný program. Já ovšem reprezentant Nizozemí nejsem, a proto jsem okamžitě osobně začala shánět nové místo, kde bych mohla trénovat,” vysvětluje Erbanová, jež se nakonec připojila ke skupině v Polsku.

I s tím měl ale Novák problém, který komentoval v novinách. „Poláci jsou ve sprintu průměrní, i když na ně mají finského trenérského specialistu,” uvedl před deseti dny pro deník Právo s tím, že ani v Nizozemsku Erbanová nedosahovala takových časů jako pod jeho vedením a že v Polsku může jít její výkonnost ještě více směrem dolů. Navíc Erbanové vyčetl způsob, jakým mu změnu tréninkové skupiny oznámila.

„Ani nezavolala, jen změnu dala na vědomí. To nepovažuji za úplně korektní. Její působení v Nizozemsku mateřský klub i svaz odsouhlasily. Měla by si především uvědomit, že nejedná jen za sebe. Je členkou Novis Teamu, reprezentantkou, která dostává i státní peníze, nemůže si přeci dělat, co chce. Kdyby takhle postupovaly všechny závodnice či závodníci, v čele se Sáblíkovou a Zdráhalovou, a jednoduše odešli jinam, mohlo by to znamenat konec českého rychlobruslení. Určitě to na ostatní členy týmu nepůsobí dobře,” řekl Novák Právu.

Jak vidno, zpráva o Erbanové už dorazila až do Japonska. Tamní fanoušek rychlobruslení píše: Pokud je to pravda, pak jsou trenér a národní tým hloupí.

„Aby k takovým věcem nedocházelo, vypracoval jsem nový návrh reprezentačních smluv, v němž jsou i tyto věci zohledněny. Jasně jsou v nich nastavena pravidla, tedy práva i povinnosti sportovce,” dodal trenér. Tato jeho slova a nejspíš i povinnost podepisovat smlouvu rozčílila Erbanovou natolik, že po desetidenním přemýšlení s kariérou skončí.

„Jakmile jsem se o tomto vyjádření do médií dozvěděla, míra mé ochoty k podřízení se byla překonaná. Ačkoli jsem v tu chvíli byla na důležitém soustředění v Minsku, bylo mi jasné, že už musím přijmout nějaké řešení. Přiletěla jsem tedy domů a přemýšlela, jak dál,” líčí Erbanová.

„Sport v jeho extrémní podobě je můj život, baví mě, jsem v dobré fyzické kondici, zdravá a na sezonu připravená. Připravená závodit. Stejně jako jsem připravená šířit slávu své země jediným způsobem, který umím. Abych to mohla dělat, mám dvě možnosti. Zaprvé: pokračovat tak jako doteď. To mi přijde lidsky nedobré. Zadruhé: stát se občanem jiné země a bruslit za ni. To mi nevyhovuje. Snažím se žít tak, abych mohla být hrdá na to, co dělám. Ale stejně potřebuju být hrdá i na to, co nedělám. Nemůžu ze svých principů ustoupit jenom proto, že se mi teď nehodí. Proto jsem zvolila poslední možnost, která se ještě nabízí. Přestanu se toho všeho účastnit,” dodala závodnice.

Český sport tak přišel o další vynikající sportovkyni a olympijskou medailistku. Už před olympiádou ukončila kariéru biatlonistka Gabriela Koukalová. Ta vé své knize Jiná rovněž kritizovala prostředí, atmosféru v týmu a svého trenéra.

Celé vyjádření Karolíny Erbanové ke konci kariéry si můžete přečíst zde: 

Reklama

Doporučované