Hlavní obsah

Finta, která vynesla 26 milionů. Počítačový technik zmanipuloval loterii, u soudu popsal jak

Soud začal projednávat manipulaci s loterií Bingo z 90. let.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Počítače losující výherní čísla byly upraveny. Vyhrávaly jenom losy, které si koupili sami podvodníci.

Článek

Pavel Fantyš, muž, který čelí obžalobě kvůli zmanipulování jedné z nejpopulárnějších loterií 90. let, televizní hry Bingo, se v pondělí u pražského městského soudu k činu přiznal. Tvrdí ale, že podvod organizoval jiný člověk - Roman Hejda, jenž byl v případu před více než deseti lety potrestán podmínkou.

Podle obžaloby Fantyš a další muži podvodně získali nejméně 26 milionů korun, obžalovaný ale tvrdí, že žádné peníze nedostal.

Fantyš se k soudu dostal až po 22 letech. Po činu totiž utekl do Kanady a pak do USA, kde ho letos vypátral Interpol.

Fantyš se v roce 1995 jako programátor staral o počítače, které losovaly výherní čísla v televizní loterii Bingo. U soudu se hned na začátku jednání přiznal, že počítače upravil. Poté uvedl přesný popis, jak podvody v televizní soutěži fungovaly.

Jako člověk, který se o soutěžní počítače staral a jeho vlastní firma je navíc do soutěže dodávala, měl totiž Pavel Fantyš k technice neomezený přístup. Soutěžní losovací program měl i doma na svém počítači. Mohl tak nerušeně zkoumat, jak ho upravit. Nakonec se mu soutěžní počítače podařilo upravit tak, že losovaly předem určená čísla z losů, které koupili Fantyšovi komplici.

U soudu řekl, že o zmanipulování loterie ho požádal kamarád, který nápad s podvodem dostal.

Fantyš byl v Česku už jednou za podvody s Bingem odsouzen v nepřítomnosti. V srpnu byl po zadržení v USA převezen do Prahy a ihned požádal o obnovu procesu. Protože však už předtím byl odsouzen na pět let, nemůže nyní dostat vyšší trest.

Reklama

Související témata:
Bingo

Doporučované