Hlavní obsah

Firma, která Praze nabídla vakcíny, měla loni dodat roušky. Nic ale nedovezla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček

Britská AstraZeneca dala ruce pryč od nabídky pražské distributorské firmy Fatrade, která nabídla hlavnímu městu 400 tisíc dávek.

Reklama

Seznam Zprávy podrobně mapovaly, jak se na stole pražských radních objevila podezřelá nabídka na dovoz 400 tisíc vakcín.

Článek

Byl pátek večer, hodiny ukazovaly osm hodin a osm minut. Do emailové schránky pražských politiků dorazil email s nečekaným návrhem: schválit nákup proticovidových vakcín AstraZeneca, které v množství 400 tisíc dávek dodá pražská firma Fatrade.

O návrhu se mělo hlasovat už na pondělním jednání Rady hlavního města. Některé radní večerní zpráva o tom, že by Praha měla získat víc vakcín než stát, zaskočila. Žili v domnění, že vakcíny má zajišťovat stát, neboť výrobci jako AstraZeneca obchodují se státy, potažmo mezinárodními organizacemi.

Zarazila je i cena, která by se vyšplhala na 135 milionů korun. Zatímco AstraZeneca oficiálně prodává dávku za 1,5 eura, Praha by ji koupila za 12,89 eura.

A do třetice – u části radních spustil varovnou kontrolku i název firmy, která s nabídkou přišla. S distribuční společností Fatrade se sídlem ve vinohradské lékárně už totiž Praha jednou obchodovat zkoušela. A to s velmi špatným výsledkem.

Když před rokem vypukla pandemie, Praha řešila nedostatek roušek a respirátorů. Odbor zdravotnictví vybral firmu Fatrade, aby metropoli dodala tři miliony roušek a 500 tisíc respirátorů. Zboží pocházející z Turecka a Indie mělo být doručeno do 22. března 2020. Jenže nepřišlo.

„Nabídka nákupu vakcín budila od počátku mnoho otázek. Jedna z nich byla, že tento konkrétní dodavatel se projevil jako nedůvěryhodný, když v minulosti nabízel dodávky, které nebyl schopen dodržet,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Jako prodávat Karlštejn

Tisk připravil ředitel odboru zdravotnictví Martin Ježek, aniž by se obrátil na očkovacího koordinátora či Ministerstvo zdravotnictví. Jinými slovy – do odeslání tisku politikům nikdo neprověřil ani distributorskou firmu, ani okolnosti dodávky očkování.

Část pražské koalice se proti takovému postupu postavila a vymohla si, aby vedení metropole záležitost mimořádně projednalo v neděli večer před oficiálním pondělním jednání radních.

„Očkování je na evropské úrovni regulované zboží, jeho distribuce podléhá smlouvám uzavřených Evropskou komisí. Představa, že Praha si koupí vakcíny od firmy sídlící ve vinohradské lékárně, mi přišla absurdní. Vybavil se mi známý český podvodník Harry Jelínek, který chtěl prodat Karlštejn,“ popsal Seznam Zprávám předseda zastupitelského klubu TOP 09 a STAN a europoslanec Jiří Pospíšil.

Chybně podle něho postupoval zejména ředitel zdravotnického odboru Ježek. „Na pondělním jednání Rady jsem postup ředitele odboru kritizoval, postupoval neprofesionálně. Přece není možné takto předložit návrh na koupi 400 tisíc vakcín, aniž bychom dopředu analyzovali, co na to řekne stát, SÚKL a Ministerstvo zdravotnictví,“ dodal Pospíšil.

Později se podle Pospíšila ukázalo, že vakcíny pocházejí ze Švédska, což by kolidovalo se společným postupem EU. Radní nakonec dospěli k tomu, že nabídku na dodávku vakcín do programu rady raději nezařadí a vše proberou s vládou.

Že měl firmu předem prověřit Ježek, tvrdí i radní Milena Johnová (Praha Sobě), která návrh na schválení nabídky ostatním radním přeposlala. Sama prý měla o zakázce pochybnosti, nedovolila si ale nabídku bez projednání hodit do koše.

„To je otázka na pana ředitele Ježka. Býval by se mohl na tu firmu zeptat. V pátek večer jsem obdržela email, vůbec jsem o věci nic nevěděla. Já naopak měla řadu důvodů, proč jsem si myslela, že je to rizikový podnik. Na radu jsme to nedali a už ani nedáme,“ dodala.

Ředitel odboru Ježek se hájí tím, že má od radních z února pověření shánět možnosti nákupu vakcín. Také on říká, že nechtěl nabídku bez dalšího stopnout. Proč si ale firmu a její nabídku nezkontroloval hned na začátku, než radní odeslala návrh ke schválení obchodu? A co říká na kritiku šéfky české AstraZenecy, která uvedla, že buď jde o padělanou vakcínu, nebo obchod na paralelním trhu?

„Nevím, kdo a proč z toho dělá téma. Není to podvodná firma, je to fungující lékárna. Šéfka AstraZenecy snad viděla dané zboží, aby takhle na dálku fundovaně uměla říct, jestli to je padělek, či nikoliv? My měli informace, že to je zboží od AstraZenecy,“ trvá Ježek na svém.

Debakl s rouškami? Vysvětlili nám to

Firmě Fatrade věřil i přesto, že před rokem nedodala slíbené turecko-indické roušky a respirátory. „Vysvětlili nám, že v Turecku na letišti se to tehdy zaseklo. Zboží se sem přes celní sklady nepodařilo dostat, jako řadu dalších zakázek, doba byla divoká,“ tvrdí Ježek.

Dodal, že nechápe, co se podobnými dotazy sleduje. Nestalo se podle něj nic, co by ohrozilo zdraví obyvatel Prahy nebo finance hlavního města. Předsedkyně kontrolního výboru magistrátu Alexandra Udženija (ODS) však s tvrzením radní Johnové a úředníka Ježka, že návrh nákupu vakcín byl radním pouze předložen k diskusi, nesouhlasí.

„Materiál je oficiálně nahraný v magistrátním systému TED (program, kde se tvoří a připomínkují tisky) a má elektronický podpis pana Ježka a paní Johnové. Nikdo nemůže říkat, že to bylo pouze k diskusi,“ řekla Seznam Zprávám místostarostka Prahy 2.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Do pátečního večera o vakcínové nabídce až na výjimky nikdo netušil. Kvůli tisku se konala mimořádná nedělní porada, po níž se politici rozhodli, že návrh na koupi vakcín raději nezařadí po víkendu do svého programu.

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že magistrát se s dotazy ohledně nabídky ozval až v pondělí. Metropolitním politikům vzkázalo, že nákup by mohl být v rozporu s vyjednanými smlouvami Evropské komise s výrobci očkování.

„Ministerstvo zdravotnictví nákup očkovací látky přes prostředníka, tedy jinou cestou než oficiálně skrze společné nákupy členských států EU, důrazně nedoporučuje. Dle vyjádření výrobců, včetně české pobočky AstraZeneca, je jediným formálním zdrojem vakcín výrobce sám,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Kdyby Praha pořídila vakcínu sama a nikoliv přes společný nákup, zdravotníci by nebyli za podání očkování placeni, vakcína by nebyla hrazena ze zdravotního pojištění a hlavní město by si muselo zajistit vlastní distribuci vakcín.

Cílem důsledné kontroly očkovacího procesu je podle ministerstva zamezit tomu, aby se na trh dostaly padělky. „Distribuční kanály mimo oficiální dodavatelský řetězec nelze považovat za bezpečné, a to i s ohledem na informace, že jsou sbírány prázdné lahvičky a plněny neznámou látkou. Hlavní město Prahu jsme o výše uvedených skutečnostech informovali,“ dodala Peterová.

Nabídky vakcín od překupníků kritizuje i šéfka českého zastoupení AstraZenecy, která vyloučila, že by s firmou Fatrade o vakcínách pro Prahu komunikovala. „Jsme zodpovědní za propouštění šarží v součinnosti se SÚKL. Vámi zmiňovaný dodavatel by musel vakcíny dodat ve spolupráci se SÚKL a neumím si představit, že by k tomu došlo, aniž bychom my do toho vstoupili. Není to zboží, které by bylo přímo od nás,“ uvedla Jarmila Dolečková v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) sdělil, že s dodávkou vakcín od vinohradského překupníka již nepočítá. „Je zjevné, že město tu nabídku nebude akceptovat,“ dodal.

Reklama

Doporučované