Hlavní obsah

Šéfka české AstraZenecy: Překupníci se mohou k vakcínám dostat leda mimo EU

Foto: Profimedia.cz

AstraZeneca prodává své vakcíny za 1,5 eura. Praha a Středočeský kraj dostaly nabídku na koupi vakcíny od překupníků za více jak 10 eur. „Je to signál, že je potřeba být obezřetný,“ upozorňuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitelka českého zastoupení AstraZenecy Jarmila Dolečková.

Reklama

Čeští politici dostávají nabídky na nákup vakcín z neoficiálních míst. Je vysoce pravděpodobné, že takové vakcíny byly vyrobeny mimo Evropskou unii, a jen obtížně lze doložit jejich kvalitu, obává se šéfka britského výrobce.

Článek

Vedení hlavního města a několika dalších krajů se v poslední době dostalo pozornosti překupníků, kteří politikům nabízejí předražené očkovací vakcíny.

Třeba pražská radnice dostala od firmy z vinohradské lékárny nabídku koupit 400 tisíc vakcín vyrobených AstraZenecou. Její česká šéfka Jarmila Dolečková ve druhé části rozhovoru pro Seznam Zprávy před takovým postupem varuje, neboť jej považuje za nebezpečný.

Výrobci vakcín zdůrazňují, že o dodávkách vakcín vyjednávají jen se státy nebo mezinárodními organizacemi. Jak se stane, že tu začíná existovat černý trh s očkovacími dávkami, které nabízejí překupníci?

Spíše bych to nazvala paralelním trhem. Na úrovni EU není tento prostor regulován legislativně. My dodáváme vakcíny na základě smlouvy s Evropskou komisí. Výroba rozhodně neběží tak, aby tu existovaly nabídky třetích stran. Pokud se objeví nabídka vakcíny AstraZenecy třetí stranou, my jako výrobce nejsme schopní zaručit správnou výrobní a distribuční praxi. S ohledem na přísný proces, kontroly kvality propouštění šarží, kontrolu teplotního řetězce v průběhu distribuce vakcíny si neumím představit, jak by vůbec obchod prostřednictvím třetí strany mohl v praxi probíhat.

Jak je možné, že se nějaké vaše dávky mohou objevit na paralelním trhu? Jak přesně probíhá distribuce vakcín? Je tam nějaké slabé místo, kudy se vakcíny mohou dostat k překupníkům?

V tuto chvíli nejsme vlastníky vakcín. Dohoda byla učiněna mezi Evropskou komisí a členskými státy, majitelem vakcín je stát. Naše odpovědnost končí ve chvíli, kdy vakcínu přivezeme do státu, necháme propustit šarže, za což jsme zodpovědní, dál už distribuce není v naší gesci. Distributorem naší vakcíny na základě výběrového řízení pojišťoven je společnost Alliance Healthcare, která distribuuje vakcínu AstraZeneca na základě podnětů z Ministerstva zdravotnictví.

Odhalili jsme případ, kdy distribuční firma Fatrade nabídla pražskému magistrátu dodávku 400 tisíc dávek vaší vakcíny. Kdybychom připustili, že ta nabídka je reálná, kde k vakcínám překupník mohl přijít?

Těžko říci, ale nejpravděpodobnější je, že by je nakoupil mimo Evropskou unii. Moc si to ale nedovedu představit. Jsme zodpovědní za propouštění šarží v součinnosti se SÚKL. Vámi zmiňovaný dodavatel by musel vakcíny dodat ve spolupráci se SÚKL a neumím si představit, že by k tomu došlo, aniž bychom my do toho vstoupili. Není to zboží, které by bylo přímo od nás. Myslím si, že taková dodávka by nebyla příliš reálná, potřebovali bychom znát veškerou dokumentaci, zkrátka celý proces by byl strašně složitý, existovalo by více otázek než odpovědí.

Šarže pod lupou

Podobnou nabídku nedostala jen Praha, ale i další tři kraje. Pokud by někdo sliboval dodat vakcíny AstraZenecy, je tedy velice pravděpodobné, že by šlo o vakcíny sehnané či vyrobené mimo evropský prostor?

Ano. Myslím si, že ale není reálné, aby došlo k propuštění šarží, protože jde o velice přísný a sledovaný proces. My vždycky musíme mít povolení SÚKL ještě dříve, než vakcíny opustí náš centrální sklad v Belgii, odkud vakcíny distribuujeme. Šarže je schválena ještě předtím, než se vakcína takzvaně vydá na cestu do České republiky.

Bude paralelní trh s vakcínami bujet, podobně jako došlo k různým kšeftům s rouškami a respirátory? Stane se z vakcín pirátské zboží, na kterém se různé pokoutné firmy budou snažit zbohatnout?

Těžko předpovídat, doufám, že se to nestane. AstraZeneca i z tohoto důvodu poskytuje zboží bez nároku na zisk. To je signál, že bychom byli rádi, aby se vakcíny spravedlivě a rovnoměrně dostaly k lidem po celém světě.

Vaše společnost jednu dávku vakcíny prodává za zhruba 1,5 eura. V nabídce pro Prahu byla cena stanovena na 12,89 eura. Nepřijde vám taková cena sprostá?

Jak už jsem zmínila, je to signál, že je potřeba být obezřetný.

Překvapuje vás, že se taková nabídka dostala na pražském magistrátu jako tisk na stůl radním? Neměli by být politici opatrnější?

Informace, které jsem následně poskytla vám, jsem poskytla i Ministerstvu zdravotnictví. Teď už se alespoň ví, že nabídky třetích stran mohou přicházet, a je tedy zapotřebí je odmítnout z důvodů, které jsem před chvílí uvedla. Není to první nabídka, která takto přišla radním, bylo to dle mých informací i na úrovni vlády. Zatím všichni postupovali obezřetně. S ohledem na bezpečnostní ukazatele by politici měli být obezřetní, velmi důležitá je nejen výrobní, ale jak už jsem řekla i distribuční praxe – například kvůli riziku výkyvu teplot.

V souvislosti s touto vakcínovou kauzou jsme zaslechli spekulaci, že tyto vakcíny mohou pocházet z dodávek výrobce pro rozvojové země. Máte informace o tom, že by se s vakcínami takto obchodovalo mimo evropský prostor?

Takové informace nemám. Každopádně pravidla pohybu léků jsou přísná, nepřipouštíme možnost dodávek našich vakcín jinak než na oficiální úrovni a dle smlouvy vyjednané s Evropskou komisí. V mimoevropských zemích se distribuce děje prostřednictvím mezinárodního sdružení COVAX, které plní obdobnou funkci jako Evropská komise.

Reklama

Doporučované