Hlavní obsah

Firma Nanologix z Mostecka dodala 90 masek Španělsku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Firma Nanologix se sídlem v Českém Jiřetíně na Mostecku dodala koncem března 90 polomasek do Španělska silně zasaženého koronavirem. Šlo o součást pomoci české vlády této zemi.

Článek

V tiskové zprávě o tom ČTK za firmu informovala Hana Hikelová. Podle zakladatele firmy Františka Bauera se takto otevřela možnost dodávat pro armády i jiných členských zemí NATO.

Španělská armáda používá masky od české společnosti s filtrem typu FFP3 při manipulaci s těly obětí koronaviru. Česko jako pomoc poslalo do Španělska také 10 000 jednorázových ochranných obleků. Španělsko patří k zemím, jež koronavirus zasáhl nejvíce, od začátku února se tam potvrdilo přes 188 000 případů nákazy, z toho přibližně 19 000 lidí zemřelo.

Podle španělské vojenské jednotky pro nouzové situace jsou silikonové masky s nanofiltry pohodlnější než respirátory. „Je to dáno především lepším nastavením a neprodyšností na obličeji a menším úsilím, jež vyžaduje dýchání z důvodu nižšího odporu filtrů,“ uvedli zástupci jednotky v tiskové zprávě.

Španělská armáda má zájem o další dodávku masek. „Potenciálně nám to otevírá další možnosti dodávek našich výrobků pro armády členských zemí NATO a Visegrádské čtyřky,“ uvedl zakladatel firmy František Bauer.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který dnes firmu Nanologix navštívil, dostaly na její masky armády dalších států NATO od Španělů doporučení. „Naši ekonomiku je třeba podporovat. Českým firmám v tomto odvětví navíc chceme pomoct s vývozem do zahraničí, který teď není jednoduchý,“ řekl Petříček.

Ministerstvo zahraničí na začátku epidemie koronaviru spustilo takzvaný Nouzový balíček a nabízí asistenci českým podnikatelům, pokud se dostanou do problémů s obchodními dodávkami do zahraničí. Petříček dnes navštívil také firmu Pardam z Roudnice nad Labem na Litoměřicku, která nyní vyrábí respirátory přednostně pro zdravotnická zařízení s cílem zvýšit výrobu na půl milionu kusů měsíčně.

Nanologix s 15 zaměstnanci vyrábí okolo 40 000 masek měsíčně. Postupně rozšiřuje výrobu jak v Českém Jiřetíně, tak v rakouském Welsu. „U našich jižních sousedů česká firma plánuje příští týden spustit novou výrobní linku, na Mostecku má Nanologix již vyhlédnuté nové skladové i výrobní prostory,“ uvedla Hikelová.

Reklama

Doporučované