Hlavní obsah

Firma nedodala elektronické náramky, domácí vězně budou asi hlídat úředníci

Foto: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Elektronický náramek.

Reklama

Sadu 120 nových elektronických náramků měla izraelská firma SuperCom dodat už loni v říjnu, doteď ale závazek nesplnila a Probační a mediační služba nyní řeší, jak bude kontrolu domácích vězňů provádět dál.

Článek

Izraelská firma SuperCom nedodala objednanou novou sadu 120 elektronických náramků pro odsouzené. Podle Probační a mediační služby (PMS) kvůli tomu hrozí přechodné omezení elektronického monitorovacího systému (EMS) a jeho nahrazení namátkovými kontrolami probačních úředníků.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) označila chování dodavatele za nezodpovědné s tím, že veřejnost může ztratit důvěru v elektronickou kontrolu trestu domácího vězení. „Udivuje mě, že dodavatel přestal plnit své závazky vůči Probační a mediační službě, velmi nám tím ztížil situaci jinak poměrně úspěšného projektu. Kvůli nezodpovědnému chování dodavatele musíme tuto nepříjemnou záležitost začít okamžitě řešit. Bohužel tím může utrpět důvěra veřejnosti v elektronickou kontrolu trestu domácího vězení, což je pro justici velká ztráta. Tuto důvěru budeme muset opět složitě získat a budovat,“ uvedla.

Probační a mediační služba se snaží udržet elektronický monitorovací systém v provozu, přijala proto několik opatření. „Přesto i tak hrozí, že provoz EMS bude muset být na přechodnou dobu omezen a po určitý čas bude doplněn namátkovými kontrolami probačních úředníků. Smlouva o provozování EMS je se stávajícím dodavatelem uzavřena do roku 2024,“ vysvětlila Andrea Matoušková, ředitelka Probační a mediační služby.

SuperCom má s PMS smlouvu do roku 2024. Nové náramky v počtu 120 kusů měla firma dodat loni v říjnu. „Ačkoli je dodavateli známa skutečnost, že snižující se počet použitelných zařízení může v případě jejich nedostatku ohrozit provoz EMS v ČR, neučinil prozatím potřebnou nápravu a nereaguje na výzvy ani přes urgence,“ uvedl tiskový mluvčí PMS Martin Bačkovský.

PMS může kvůli porušení smlouvy uplatnit vůči firmě SuperCom sankce. „Jde například o použití garance bankovní záruky a odstoupení od smlouvy. Pokud k těmto krokům bude Probační a mediační služba nucena přistoupit, aby byly chráněny zájmy státu a předešlo se růstu majetkových škod, dojde k vyhlášení nové veřejné soutěže dříve než v původně plánovaném termínu,“ dodává Bačkovský.

Reklama

Související témata:

Doporučované