Hlavní obsah

Firma připravuje stavbu u budoucí stanice metra Olbrachtova

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Realitní společnost Velska začala s přípravami stavby na pozemku u budoucí stanice metra D Olbrachtova. Nyní firma konzultuje projekt s architekty a v první polovině příštího roku by měly být známy varianty možné výstavby.

Článek

Společnost téměř hektarový pozemek s administrativní budovou koupila v dražbě za 497 milionů korun.

Pozemek je u křižovatky ulic Na Strži, Jeremenkova a Olbrachtova a nyní se na něm nachází čtyřpodlažní administrativní budova a autoservis. Přímo u pozemku má vzniknout první stanice plánované linky metra D, zřejmě i proto za ně zaplatila společnost v online dražbě rekordní částku, vyvolávací cena byla 110 milionů korun. Podle dřívějších informací by na pozemku mohla vzniknout komerční zástavba nebo až dvanáctipodlažní budova s byty, kancelářemi nebo obchody.

Metro D by se mělo začít stavět na jaře příštího roku právě v úseku mezi Pankrácí a Olbrachtovou. První část linky by podle zástupců vedení města mohla být zprovozněna ve druhé polovině roku 2028. V té době by Velska podle Fencla měla ráda stavbu dokončenou. „V ideálním scénáři za naší stranu je dokončení realizace projektu současně se zahájením provozu stanice metra D Olbrachtova,“ uvedl jednatel firmy Tomáš Fencl.

Dodal, že stávající objekty na pozemku budou zachovány po maximální možnou dobu. Firma zvažuje, že nynější komerční plochy ještě upraví za účelem pronájmu.

Do dražby o pozemek se podle zakladatele aukční společnosti Gavlas Iva Gavlase přihlásilo 20 uchazečů. „Jedná se hned o dva české rekordy v on-line dražbách. Kromě nejvyšší celkové částky zároveň šlo o rekordní nárůst od vyvolávací ceny po konečnou,“ uvedl. Cena vyrostla z vyvolávací částky 110 milionů o 387 milionů korun, tedy o 450 procent.

Společnost v minulosti postavila poblíž metra Budějovická kancelářskou budovu Tetris, nedaleko Pražského povstání administrativní centrum Pankrác Prime a v Nuslích bytový projekt 4U Living. Server E15 Premium minulý týden uvedl, že se jedná o „developera s ruskou stopou“.

Metro D vznikne nejprve mezi Pankrácí a Písnicí, následně se má z Pankráce prodloužit na náměstí Míru. Kam povede případně metro z náměstí Míru, zatím nebylo rozhodnuto. Předpokládaná cena nové linky metra je 72,6 miliardy korun. Investorem je pražský dopravní podnik, jehož vlastníkem je město Praha.

Reklama

Související témata:

Doporučované