Hlavní obsah

Firma prodala krajům respirátory za 27 milionů. Ale bez razítka, že jsou bezpečné

Foto: FranciscoMarques, Shutterstock.com

Nikdo si nestěžoval, říká podnikatel David Snášel na fakt, že jeho respirátory neprošly povinným testem. Snímek je ilustrační.

Reklama

Respirátory od podnikatele Davida Snášela mají certifikáty – ale jen v čínštině. Chybí razítko, že prošly testem v Evropě. A že tedy skutečně poskytnou ochranu.

Článek

Firma Black Consulting představuje sebe samu jako „specialistu pro řešení strategických záležitostí“. Jak píše na svém webu, dokáže lobbovat za změnu zákonů, propojovat podnikatele se zákazníky. A využívat při tom „detailních znalostí struktury české politické scény a distribuce reálné moci“.

Po vypuknutí epidemie koronaviru ale tahle pražská společnost zabrousila do úplně jiných vod. Několika úřadům dodala v té době nedostatkové respirátory v hodnotě 27 milionů. Respirátory pak končily hlavně v nemocnicích, kterým se na přelomu března a dubna ochrany zoufale nedostávalo.

Čínské respirátory dodané firmou Black Consulting ale mají jednu zásadní vadu: chybí jim evropské certifikáty, bez nichž se respirátory nesmí prodávat. Certifikáty zjednodušeně totiž prokazují, že jsou výrobky skutečně kvalitní a že zdravotníky spolehlivě ochrání.

„Já ty respirátory nakoupil od zavedených výrobců, takže jsem předpokládal, že tam žádný problém není,“ reagoval majitel firmy David Snášel, muž, který o sobě říká, že se přátelí s Andrejem Babišem a že ho pozitivně ovlivnilo premiérovo byznysové myšlení.

Imunolog: Je to hazard

Takzvané „dvojkové“ respirátory nakoupily od Davida Snášela a jeho firmy Black Consulting především kraje. Středočeský kraj jich odebral 50 tisíc a zaplatil za ně 11,5 milionu. Plzeňský kraj jich nakoupil za více než 15 milionů. Další si pak objednal Jihočeský kraj a město Ostrava.

Trocha teorie: každý respirátor by měl mít evropskou certifikaci od jednoho z 34 určených úřadů po celé Unii, v Česku takzvaný „CE certifikát shody“ vydává Výzkumný ústav bezpečnosti práce. A to poté, co otestuje, jestli má respirátor skutečně ty vlastnosti, které výrobce udává. Tedy jestli například skutečně filtrují vzduch z 95 procent, jak udávají výrobci.

Jestliže tedy kraj nakoupí respirátory bez tohoto certifikátu, není jistota, že jsou doktoři a sestry v nemocnicích skutečně chráněni.

„Neověřování certifikátů ochranných pomůcek je hazardováním s lidským zdravím,“ uvedl Zdeněk Zadražil, imunolog Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Počtěte si – v čínštině

Že respirátory firmy Black Consulting testováním v Evropě neprošly, zjistil analytický tým Pirátské strany – na základě smlouvy, kterou v registru smluv uveřejnil Středočeský kraj. Ke smlouvě je přiložený certifikát z Itálie, který ale nevydal žádný z akreditovaných úřadů.

Majitel firmy David Snášel nejprve Seznam Zprávám řekl, že se stala chyba na středočeském krajském úřadu – někdo prý do registru vložil jiný certifikát, než který se k dodávce respirátorů vztahoval. „Byla to administrativní chyba,“ ujistil Snášel a slíbil, že dodá správné dokumenty. A to nejen k této dodávce, ale i k dalším pro jiné krajské úřady.

„Na rozdíl od českého státu jsme sem nevozili divné věci. Jen značkové respirátory. Já si nemohu dovolit kazit si svoje jméno. Mám v byznysu dlouhodobé plány, nepotřebuji žádné hurá akce kvůli pár korunám,“ doplnil Snášel.

Po několika hodinách certifikáty poslal. Jenže je nevystavilo žádné ze zmíněných 34 pracovišť v Evropě, která smějí testy kvality provádět. Certifikáty zaslané podnikatelem Snášelem pocházejí z Číny a některé jsou psané z velké části ve znacích. Takže z nich nelze vyčíst nic.

Foto: Archiv

Jeden z dokumentů v čínštině, který má potvrzovat, že jsou respirátory od firmy Black Consulting kvalitní.

Podezřelých certifikátů je víc

V dalším rozhovoru se Seznam Zprávami pak David Snášel připustil, že oficiální evropské certifikáty jeho zboží nemá. A zopakoval, že nakupoval od dobrých výrobců, takže je jisté, že nejde o podřadné zboží.

„Respirátory jsme dodali podle smlouvy a nikdo si nestěžoval,“ řekl Snášel. A připomněl, v jak těžké situaci byly kraje v polovině března: „Volaly mi v neděli večer, jestli něco nemám.“

Že firma nemá certifikáty, skutečně neznamená, že respirátory od firmy Black Consulting nejsou kvalitní. Ale nemají zkrátka předepsané „razítko“ ani test evropských odborníků, že jsou bezpečné. Nikdo si tak nemůže být kvalitou jistý.

V registru smluv je možné najít i další případy, kdy firmy k dodávce respirátorů připojily certifikát z Číny nebo třeba z Pákistánu.

Je také možné, že firmy v náhlé koronavirové krizi, která vyhnala poptávku do závratných objemů, o nutné certifikaci nevěděly. Zvlášť ty, které se běžně dovozem respirátorů nezabývají. Bylo jich hodně – obvykle obchodují s Čínou v jiném oboru a díky těmto kontaktům se jim v březnu podařilo dovézt do Česka tohle nedostatkové (a tehdy také drahé) zboží.

„Hrozí tak, že respirátory mohly být doručeny z čínské fabriky přímo jednotlivým českým krajům bez jakékoliv relevantní kontroly,“ řekl Ivan Bartoš, předseda Pirátů, který se kvůli případu firmy Black Consulting obrátí na Českou obchodní inspekci.

„S Babišem jsme přátelé“

O třiatřicetiletém podnikateli Snášelovi se už v několika článcích v minulosti psalo jako o vycházející podnikatelské hvězdě. Začal podnikat v osmnácti letech s vypůjčeným půl milionem – chtěl vyrábět oblečení z konopí.

David Snášel pak uspořádal úspěšné turné slovenského rapera Rytmuse. A pak po jedné návštěvě Číny rozjel firmu nabízející reklamu na venkovních LED obrazovkách. Do firmy LED Multimedia vstoupil v roce 2013 jako investor i současný premiér Andrej Babiš (ANO).

„Sledoval jsem jeho vstup do politiky a poslal jsem mu e-mail se svým životním příběhem. Osobně mě navštívil, zrovna když jsem budoval další firmu, realitní společnost Daily Reality. Pozval mě k sobě na Čapí hnízdo a zajímal se o moje názory. Vznikl přátelský vztah a já mu v roce 2013 nabídl, aby jeho Agrofert vstoupil do společnosti LED Multimedia jako investor. Tak se také stalo,“ vyprávěl Snášel loni v rozhovoru pro časopis Barbar.

Před dvěma lety ale získal ve firmě zpět stoprocentní podíl. Kromě toho Snášel vlastní například i firmu vyrábějící hnojivo a je členem Evropsko-Ázerbájdžánské obchodní komory.

Reklama

Doporučované