Hlavní obsah

Firma SKV Dvůr má díky pandemii nový program - stroje na roušky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost SKV ze Dvora Králové nad Labem, která vyrábí speciální jednoúčelové stroje, je od začátku pandemie koronaviru plně vytížena vývojem a výrobou automatických linek na obličejové roušky.

Článek

V minulosti je firma, která má 25 pracovníků, nedělala. Jednu linku, která je schopná za měsíc v třísměnném provozu vyrobit kolem dvou milionů ústenek, již společnost dodala. Na dalších pracuje. ČTK to řekl jednatel a spolumajitel firmy Robert Štěpán.

„Na začátku epidemie nás oslovili výrobci zdravotnických pomůcek, zda bychom jim linku na roušky rychle nevymysleli a neudělali,“ popsal začátek nového výrobního programu vedoucí konstrukce Václav Skalický. Dvorští konstruktéři na tom začali počátkem března pracovat a 11. května spustili první linku. Další tři by měli dodat v červnu.

Za normální situace by firma podle Štěpána linku takové složitosti vyvíjela a vyráběla půl roku. „Zvládli jsme to za deset týdnů od prvního nápadu. Nasadili jsme na to téměř všechny lidi, pracovali jsme o víkendech i o svátcích. Na obrábění jsme museli sehnat kooperace. Celá linka je naší konstrukce,“ řekl Štěpán.

Linka o délce deseti metrů bez zásahu lidské ruky odvíjí a do patřičného tvaru skládá textilii, vkládá do ní drátek, výztuhu, gumičky. Vše svařuje ultrazvukem. Na konci linky vycházejí hotové roušky. „Nejvíc nás potrápily gumičky. Každá jejich šarže měla jinou šíři a tažnost. Jemným seřizováním se nám problém podařilo vyřešit,“ uvedl Štěpán.

Zatím firma SKV uzavřela kontrakty na dodávku osmi linek. Počítá, že po červnovém dokončení čtvrté linky dodá další čtyři postupně do konce srpna. „Našimi zákazníky jsou například české firmy Batist Madical, Dina Hitex, Cubo Investments či Medilab. Jedna linka půjde do Arménie a jedna do Německa,“ řekl Štěpán. Odhadl, že zájem o linky bude po celý letošní rok a celkem by SKV mohla letos vyrobit deset až 15 linek. V plné konfiguraci linka přijde na 6,5 milionu korun.

Podle Skalického je výroba jednoho zařízení v takovém počtu v historii firmy výjimečnou událostí. „Když uděláme dva podobné stroje, tak už u nás mluvíme o sérii,“ řekl.

Díky výrobě linek na roušky by společnost letos měla znásobit obrat z loňských 25 milionů korun na úroveň kolem 80 milionů. Vzrůst by firmě měl i zisk, který loni činil 0,9 milionu korun.

„Víme, že zájem nepotrvá věčně, protože minimálně český trh se nasytí a stroje na výrobu dalších milionů roušek již nebudou třeba. Počítáme s tím, že se v roce 2021 vrátíme k naší obvyklé práci,“ řekl Štěpán. V Evropě je podle něj jen několik firem, které stroje na ústenky dělají. Linku lze podle něj koupit i z Číny jako stavebnici, ale uživatelé údajně mají obavy ze zajištění servisu.

Společnost SKV vznikla v roce 1991 privatizací části státního podniku Orgalen, který se zabýval vývojem a výrobou strojů pro lnářský průmysl. Firma dělá speciální linky a stroje na řezání, dělení, balení, lepení, sváření, měření či manipulaci. Uživateli strojů SKV jsou firmy z textilního, automobilového, papírenského, plastikářského, potravinářského, sklářského či strojírenského průmyslu.

Reklama

Doporučované