Hlavní obsah

Firmy se začaly přetahovat o brigádníky na Vánoce. Nabízejí jim vyšší honoráře

Jak řeší firmy nedostatek zaměstnanců před Vánocemi, zjišťoval Petr Švihel.

 

Reklama

Vánoční svátky nás čekají sice až za dva měsíce, ale už teď musí některé firmy řešit to, jestli mají dostatek lidí. Příkladem je i Česká pošta, která má nouzi o brigádníky.

Článek

Pro letošní rok a zejména na Vánoce Česká pošta shání až několik tisíc sezonních pracovníků. „Během předvánoční sezony, která pro nás začíná už prakticky na podzim, sháníme sezonní pracovníky do té největší špičky před Vánocemi,” řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pošta se snaží nalákat také nové zaměstnance. Hodinová sazba za práci se od loňského roku zvýšila. Kolik si ale lze vydělat, záleží na jednotlivém typu práce. Maximální částka je 135 korun na hodinu.

„Lidé si začínají kupovat balíky přes e-shopy už teď, to znamená, že brigádníky jsme začali nabírat už dříve na přelomu září a října,” dodal mluvčí.

Česká pošta v loňském roce přepravila asi 42 milionů balíků a podle jejího mluvčího se očekává, že i letos bude číslo podobně vysoké.

„S Vánocemi odhaduji vznik asi patnácti až dvaceti tisíc pracovních pozic,” řekl pro Seznam Zprávy personalista Jiří Halbrštát. Nejčastěji jsou to plné úvazky na jeden až dva měsíce, Vánoce jsou příležitostí pro přivýdělek hlavně pro studenty nebo důchodce.

Zejména v oblasti logistiky, zasílatelství nebo internetových obchodů poptávka po brigádnících roste. Firmy se pravděpodobně budou předhánět v náborech nových lidí. Je pro ně důležité začít včas a některé se připravují už od léta.

„Firmy, které hledají až dvě stě lidí a chtějí je mít hned, musí nabídnout i 150 korun na hodinu, aby byly dostatečně zajímavé,” doplnil Halbrštát.

Reklama

Doporučované