Hlavní obsah

Ford, JPMorgan a další. Bojkot obchodního fóra v Rijádu se šíří

Firmy s ročními příjmy desítek miliard dolarů bojkotují investiční konferenci v Rijádu. USA a VB také zvažují neúčast.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Bilionové společnosti JPMorgan a Ford doplňují řady firem bojkotujících připravovanou investiční konferenci v Rijádu. Zástupci USA a Británie pro obchod a finance také zvažují svoji neúčast na ekonomickém fóru. Důvodem je existující podezření, že saúdskoarabský režim nařídil zatím neprokázanou vraždu novináře Džamála Chášakdžího.

Článek

Princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán by měl v Rijádu mezi 23. a 25. říjnem hostit chystanou mezinárodní investiční konferenci.

Podle americké televize CNN se z připravovaného obchodního fóra ale stahují šéfové firem s miliardovými obraty.

Z nejvýraznějších ztrát se jedná o JPMorgan Chase & Co. a jejího výkonného ředitele Jamieho Dimona nebo Ford Motor Company zastoupeným Billem Fordem. Mluvčí obou společností oznámili zrušení účastí obou mužů a dále odmítli situaci komentovat.

Svoji účast na obchodní konferenci v Rijádu odmítl i bývalý ředitel Googlu Kai-Fu Lee, který stojí za technologickou investiční společností z Číny Sinovation Ventures. Dále se jedná o americkou dopravní a mobilní firmu Uber a mediální společnost Viacom.

Příjmy všech těchto firem bojkotujících fórum v Saúdské Arábii se za rok 2017 pohybují v řádech desítek miliard dolarů.

Americký ministr financí Steve Mnuchin a britský ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox podle BBC vyhodnocují, zda na konferenci pojedou. Foxův mluvčí oficiálně řekl, že ministrův program na uvedený týden ještě není hotov.

Náznaky bojkotu obchodních vztahů se Saúdskou Arábií přišly po jejím podezření z vraždy novináře Džamála Chášakdžího. Incident se měl podle Turecka odehrát na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Turecké tajné služby mají jako důkaz záznam z žurnalistových chytrých hodinek dokládajících i jeho předchozí mučení.

Turecký prezident a saúdskoarabský král si volali

O případu spolu v neděli telefonicky hovořili turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a saúdskoarabský král Salmán. Podle saúdskoarabské tiskové agentury SPA král zdůraznil „sílu vztahů“ mezi oběma zeměmi. Erdoganovi rovněž poděkoval za to, že Ankara uvítala návrh Rijádu ohledně vytvoření společné pracovní skupiny, která bude o zmizení novináře diskutovat.

Vztahy mezi oběma zeměmi nemůže podle Salmánových slov nikdo narušit. Telefonát potvrdily i zdroje blízké tureckému prezidentovi.

Západní Evropa pro důkladné prošetření

Británie, Francie a Německo vyzvaly saúdskoarabské a turecké úřady, aby provedly „důvěryhodné vyšetřování“ novinářova zmizení. Dění v případu všechny tři země sledují „s nejvyšší vážností“.

„Musí se uskutečnit důvěryhodné vyšetřování, které umožní zjistit pravdu o tom, co se stalo, a případně identifikovat osoby, které jsou zodpovědné za zmizení Džamála Chášakdžího, a pohnat je před spravedlnost,“ uvedli ve společném prohlášení ministři zahraničí Jeremy Hunt, Jean-Yves Le Drian a Heiko Maas.

„V tomto ohledu podporujeme společné úsilí Rijádu a Ankary a očekáváme, že saúdská vláda (k případu) poskytne úplnou a podrobnou odpověď. Tento vzkaz jsme tlumočili přímo saúdským úřadům,“ dodali šéfové diplomacií.

Americký prezident Donald Trump již uvedl, že Rijád bude přísně potrestán, pokud má Chášakdžího na svědomí. Nelíbí se mu ale návrh na zbrojní sankce, se kterým přišli někteří američtí politici, neboť by to podle prezidenta vedlo k poškození pracovních míst v USA a k podpoře zbrojního exportu Číny a Ruska.

Američtí zákonodárci v uplynulých dnech hovořili o několika možnostech, jak na Rijád uvalit sankce, pokud se turecké podezření potvrdí. Saúdskoarabská agentura SPA s odvoláním na oficiální zdroj varovala, že království s ještě větším důrazem odpoví na všechny hospodářské sankce, pokud se k nim jiné státy uchýlí.

„Saúdská ekonomika má nepostradatelnou a významnou roli v globálním hospodářství,“ napsala agentura SPA.

Okolnosti údajné vraždy

Chášakdží je nezvěstný od 2. října, kdy vstoupil do budovy konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu, aby získal dokumenty kvůli plánovanému sňatku. Podle představitelů Saúdské Arábie konzulát krátce poté opustil. Podle tureckých činitelů a novinářovy snoubenky, která čekala v osudný den venku, ale z budovy již nevyšel. Turecko od začátku vznáší podezření o vraždě, Rijád to ale popírá.

Provládní turecký list Daily Sabah v sobotu napsal, že tajné služby mají nahrávku z Chášakdžího chytrých hodinek Apple Watch, ze které vyplývá, že byl vyslýchán, mučen a nakonec zavražděn. Záznam z hodinek se podle deníku automaticky přenesl do novinářova telefonu, se kterým jeho snoubenka čekala před konzulátem. Experti, které média kvůli této zprávě oslovila, ale vyjádřili pochyby o tom, zda se synchronizace dat z hodinek skutečně podařila.

Reklama

Doporučované