Hlavní obsah

Forejtův pád: V lepším případě asistent v diplomacii, nebo ho nezaměstnají vůbec

Jindřich Forejt zůstává doma, prezident Miloš Zeman se na první zahraniční cestě bude muset obejít bez zkušeného ceremoniáře.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Ministerstvo zahraničí počítá s Jindřichem Forejtem maximálně jako s asistentem protokolu, protože nemá vysokoškolské vzdělání. A pokud přijde ještě o bezpečnostní prověrku, nezíská ani tohle místo.

Článek

Pro Jindřicha Forejta je zveřejnění kompromitujícího videa nejen osobní tragédií, ale také profesní. Poté, co opustil post šéfa odboru prezidentova protokolu, který zastával dlouhých dvanáct let, musí zapomenout i na vysněnou kariéru v diplomacii. Bývalý mocný muž, který ve své dlouhé službě například zajišťoval organizaci návštěv prezidentů USA nebo Ruska v Praze, zažívá drsný pád.

Ministerstvo zahraniční, kde je dnes oficiálně evidován jako zaměstnanec na neplaceném volnu, s ním počítá maximálně na pozici asistenta diplomatického protokolu. „To je funkce, která odpovídá jeho vzdělání. Tato pozice není nijak vysoká ani odborná," řekla Seznamu mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Předchozí praxe a zkušenosti by mu byly k ničemu, protože Forejt nemá novým služebním zákonem požadované dokončené vysokoškolské vzdělání, ačkoliv v minulosti užíval před svým jménem titul JUDr.

Lagronová zároveň řekla, že Forejt se zatím ministerstvu neozval, jestli vůbec bude chtít nastoupit. „Pokud ano, byl by zařazen v deváté platové třídě z celkem dvanácti podle služebního zákona. Na toto místo musí mít prověrku od Národního bezpečnostního úřadu na stupeň T - tedy tajné," dodala Lagronová.

Bez prověrky, bez místa

Tuhle prověrku sice Jindřich Forejt má, jenže NBÚ právě kvůli diskreditační nahrávce ze soukromí vede šetření, zda mu ji ponechá, nebo vezme. Video je přitom docela zásadní problém, protože Forejt se stal vydíratelným člověkem.

„My se tím nezabýváme, protože Ministerstvo zahraničí není policie ani NBÚ. Věrohodnost videa, jeho závažnost či to, zda z toho plynou nějaká bezpečnostní rizika pro stát, musí prověřit Národní bezpečnostní úřad," uvedla mluvčí Lagronová. Pokud tedy NBÚ Forejtovi vezme prověrku, nebude moci nastoupit na Ministerstvo zahraniční ani na zmíněné asistentské místo.

Jindřich Forejt se k tomu nijak nevyjádřil, po vypuknutí skandálu neodpovídá na SMS zprávy ani nezvedá telefony. Každopádně zcela padla jeho vysněná varianta, že po odchodu z Hradu se stane českým velvyslancem ve Vatikánu. I když prezident Miloš Zeman prohlásil, že to považuje pořád za reálné.

První zahraniční cesta bez Forejta

Nástupce Jindřicha Forejta na Hradě Miroslav Sklenář je zatím jen pověřený řízením prezidentova protokolu. Důvodem je, že po náhlém Forejtově pádu musel nastoupit do kanceláře narychlo, takže přirozeně ještě nemá potřebnou prověrku. Na tuhle funkci je nezbytné mít minimálně stupeň „důvěrné", který Národní bezpečnostní úřad přiděluje zhruba po tříměsíčním prověřování.

Miroslav Sklenář přichází na Hrad z pražské pobočky čínské společnosti CEFC, kde působil asi půl roku. Jinak je to zkušený státní ceremoniář a znalec zvyklostí i pravidel, vždyť prezidentův protokol vedl už letech 1996 až 2004.

Zrovna dnes v podvečer prezident Miloš Zeman odlétá na státní návštěvu Portugalska. Na třídenní cestě do malé, desetimilionové země, s níž Česko nemá žádné zvláštní vztahy, by nebylo zas tak nic zvláštní, kdyby to právě nebyla první Zemanova zahraniční cesta bez Jindřicha Forejta.

Protokol je v dobré kondici, říká Mynář

Zkušeného ceremoniáře Forejta tam nahradí Tomáš Šebesta, jeden ze současných úředníků odboru protokolu v prezidentské kanceláři. To on bude zajišťovat bezchybný Zemanův lisabonský program – například setkání s tamním prezidentem, premiérem, předsedou parlamentu nebo otevření výstavy o Karlu IV.

Kancléř Vratislav Mynář, který Sklenáře na Hrad přivedl, se žádných problémů a zádrhelů bez Jindřicha Forejta neobává. Podle něho je celý odbor protokolu v „dobré kondici a nepotřebuje žádná překotná řešení". Sklenářovým zástupcem zůstane pětatřicetiletý Vladimír Kruliš, člen Strany práv občanů, jemuž zůstane v péči především organizace Zemanových výjezdů do regionů.

Reklama

Doporučované