Hlavní obsah

Fotbalista Řepka je v průšvihu. Dluží 100 tisíc a ženou ho k soudu

Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Fotbalista Tomáš Řepka se v lednu dostal z vězení na svobodu.

Reklama

Bývalý reprezentant čelí žalobě od bývalého majitele Bohemians Michala Vejsady. Ten tvrdí, že Řepkovi loni půjčil sto tisíc, aby mohl zaplatit výživné a dostat menší trest, který mu tehdy hrozil.

Článek

Tvrdí, že průšvihy a blikance, které ho dostaly až do vězení, jsou minulostí. Fotbalista Tomáš Řepka sepsal knihu, prodává trička s citáty, chce se stát úspěšným trenérem, přichomýtl se k natáčení filmu.

„Žiju život, jaký jsem vždycky chtěl, bez soudů, trestů a nebezpečí, co přijde, mám konečně už skoro rok čistý stůl. Už nešlapu po papírovém dně, kdy jsem se propadal furt níž a níž. Jsem spokojený,“ uvedl bývalý obránce West Ham United či Fiorentiny v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Seznam Zprávy teď ale narazily na příběh, který Řepkovu verzi o nápravě nabourává. Bývalý fotbalista totiž nesplácí peníze, které si půjčil před nástupem do vězení od podnikatele Michala Vejsady.

Pomocná ruka od klokana

Soudy Tomáši Řepkovi v roce 2019 vyměřily téměř dvouletý trest vězení za zpronevěru luxusního vozu, za řízení v opilosti a za útoky na druhou exmanželku v podobě smyšlených erotických inzerátů.

Bývalému fotbalistovi mohlo být ale hůř: Než na konci loňského května nastoupil do ruzyňské věznice, těsně se mu podařilo uhradit dlužné výživné, kvůli němuž mu hrozily další čtyři měsíce za mřížemi.

Seznam Zprávy zjistily, že potřebné peníze na výživné pro své děti sehnal od podnikatele a bývalého majitele fotbalového klubu Bohemians Michala Vejsady. Ten mu nabídl, že mu bezúročně půjčí 100 tisíc korun.

Foto: Ondřej Koutník

List smlouvy podepsané Michalem Vejsadou a Tomášem Řepkou.

„Chtěl jsem pomoci sportovci, který po sportovní stránce něco dokázal. Každý může spadnout na dno, z jakýchkoliv důvodů, ale občas se stane, že sám se ze dna nedostane - a to byl tento případ,“ popsal Seznam Zprávám Vejsada, který je bývalým olympijským zápasníkem a vedl dlouholetý spor o vlastnictví Bohemky.

Řepkova měsíční splátka činila podle smlouvy tisíc korun, půjčené peníze měly sloužit pouze na uhrazení alimentů ze dvou předchozích partnerských vztahů s Renatou Řepkovou a Vlaďkou Erbovou.

Jak vyplývá ze smlouvy, kterou Vejsada s Řepkou podepsali v dubnu 2019 a Seznam Zprávy ji mají k dispozici (dokument byl ověřen na České poště), bylo Řepkovou povinností dokázat, že peníze svým bývalým ženám skutečně odeslal.

S tím, že když poruší splátkový kalendář a neuhradí Vejsadovi v termínu byť jednu měsíční splátku, musí splatit celou půjčku.

Můj život, moje pravidla

Tomáš Řepka peníze na alimenty na konci loňského dubna odeslal. Dle potvrzení z pošty uhradil Renatě Řepkové 64 tisíc a 23,5 tisíce korun Vlaďce Řepkové. Už tady se však Řepka dostal do rozporu se smlouvou, protože celých 100 tisíc mělo výhradně sloužit na splacení výživného. Kde zmizelo 12,5 tisíce korun, se neví.

Co se týká pravidelného měsíčního vracení půjčeného obnosu, jako by se bývalý reprezentační obránce řídil jedním z citátů na svých tričkách, které začal prodávat: „Můj život, moje pravidla. Fuck the system.“

Tomáš Řepka smlouvu podepsal v dubnu 2019, do ledna 2020 však nesplácel. Michal Vejsada měl pochopení, protože Řepka v mezičase odpykával svůj trest ve vězení. Když se ale na začátku roku dostal na svobodu, Vejsada mu poslal dopis, aby splácet začal.

A podle Vejsady se tak nestalo.

Michal Vejsada na nutnost splátek upozorňoval dlužníka i v SMS. Tomáš Řepka se k celé věci ale začal stavět odmítavě. „…Je mi tě líto!!! Sám ses nabídnul, že mi chceš pomoct, a pak na mě vymyslíš tohleto??? Jseš sráč, ale to se o tobě ví!!! U soudu se klidně potkáme…“ stálo v jedné z mnoha zpráv.

V květnu pak Řepku Vejsadův advokát Martin Engel upozornil, že porušil smlouvu a je povinen vrátit půjčených 100 tisíc korun plus úrok z prodlení 0,5 procenta. Fotbalista sice Vejsadovi za rok a půl poslal deset tisíc, podnikateli už však došla trpělivost.

Na konci října podal na Řepku k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 žalobu, aby doplatil zbývajících 90 tisíc korun. Seznam Zprávy mají dokument k dispozici.

Michal Vejsada i poté vyčkával, zda jeho dlužník nezačne splácet, fotbalista však známky zlepšení nejevil, a věřitel tak zaplatil soudní poplatky. V případu se tím rozjíždí soudní proces.

Jste mi u p.dele

Seznam Zprávy Tomáše Řepku kontaktovaly, aby okolnosti případu vysvětlil.

Nejprve popíral, že by jakákoliv smlouva vznikla. Přiznal jen, že Vejsadu zná. Když ho pak redakce konfrontovala s úředně ověřenými dokumenty, přestal kličkovat, připustil lež a zavěsil.

Celý rozhovor reportéra Seznam Zpráv s Tomášem Řepkou:

Dostal jsem se k dokumentům, podle nichž jste si půjčil peníze od Michala Vejsady.

To je kravina, nesmysl.

Mám před sebou smlouvu mezi vámi a Vejsadou na půjčku ve výši 100 tisíc korun. Je to tak?

To je nesmysl.

Mám tu i žalobu, kterou na vás pan Vejsada podal kvůli tomu, že půjčku nesplácíte.

To je nesmysl.

Znáte Michala Vejsadu?

Znám, ale to, co říkáte, je čirý nesmysl.

Smlouva je vámi podepsaná a na poště úředně potvrzená, mám tu i komunikaci mezi vámi a Vejsadou, z níž vyplývá, že jste si peníze půjčil.

Znovu říkám, je to čirý nesmysl.

Takže tvrdíte, že žádná taková smlouva není?

Ne, ne, ne.

Jak pak ale reagovat na ty dokumenty a zprávy, které jste panu Vejsadovi psal?

Je mi úplně jedno, jak budete reagovat. Je mi úplně u prdele, jak budete reagovat. Pana Vejsadu sice znám, tím to ale končí.

Znovu říkám, mám před sebou materiály, které ukazují, že jste si půjčil 100 tisíc korun.

Mně je úplně u prdele, jak budete reagovat. Já se vám nemusím odpovídat.

Zjevně nemluvíte pravdu.

Tak ji nemluvím. Mějte se hezky.

Michal Vejsada říká, že je z Řepkova přístupu zklamaný, do soudních tahanic se mu příliš nechtělo.

„Věřil jsem, že když někoho zachráním od vězení, vyvine veškerou snahu bezúročnou půjčku splatit a já se nebudu neustále připomínat, zda by byl laskav uhradit splátku půjčky dle smlouvy. A nebudu si číst SMS od pana Řepky, když se připomenu, že jsem sráč. Asi měl blikanec, na který já nejsem zvědavý, zejména když je pan Řepka v podmínce,“ dodal někdejší majitel pražského klubu Bohemians.

Tomáš Řepka byl v lednu propouštěn z vězení podmíněně, se zkušební dobou tří let a s dohledem probačního úředníka.

Vedle dluhu u Michala Vejsady musí uhradit další nemalé peníze.

„Dále byla odsouzenému uložena povinnost, aby v rámci svých možností uhradil ve zkušební době způsobenou škodu ve výši 430 000 Kč,“ uvedla po Řepkově lednovém propuštění mluvčí Krajského soudu v Plzni Lucie Jíchová.

Reklama

Související témata:

Doporučované