Hlavní obsah

Fotbalisté ve Francii přijdou o část platů. Kluby dusí (nejen) pandemie

Foto: Profimedia.cz

Hvězd PSG, jako je Kylian Mbappé (vlevo), se snížení platů dotknout nemusí, menší kluby jako Brest ale čeká boj o přežití.

Reklama

Pokud nedojde k dohodě o snížení platů s hráči, mohly by některé francouzské fotbalové kluby zkrachovat. Potýkají se s výpadkem příjmů ze vstupného, k tomu se přidala i zmařená dohoda o televizních právech s firmou Mediapro.

Článek

V kancelářích fotbalových klubů se už o tom mluví nějakou dobu, první etapa jednání začala ale až v úterý. S hráčským odborovým svazem UNFP se setkalo několik předsedů klubů první a druhé ligy. Zastoupeny byly Olympique Lyon, Stade de Reims, Štrasburk, Lorient a Ajaccio.

Cílem schůzky bylo dohodnout se na snížení hráčských platů, které by klubům umožnilo znovu dosáhnout finanční stability. Platy hráčů představují zásadní položku v klubových rozpočtech – v sezoně 2018/2019 dosáhly jen v první lize 1,58 miliardy eur.

Prezident klubu Stade de Reims Jean-Pierre Caillot deníku Le Monde řekl, že se kasy mnohých klubů v půlce sezony vyprazdňují a že kluby mohou bojovat o přežití. Ty, které mají silné akcionáře, přežijí, zbylých 60 až 70 procent klubů nebude mít kapacity, domnívá se. Zatímco příjmy ze vstupného jsou na nule a kvůli fiasku dohody o televizních právech přišly kluby o 600 milionů eur, mzdové náklady se nemění. A třeba právě v Remeši představují asi 60 procent klubového rozpočtu.

Hráči mohou být bez práce

„Lidé z UNFP žijí na stejné planetě. Znají problém platů v provozních účtech klubů,“ říká Caillot a připomíná, že fotbal zažil v posledním desetiletí výjimečný růst mezd. „Pokud společnosti zbankrotují, hráči budou nezaměstnaní. Známe přitom maximální kompenzace, které jsou velmi vzdálené průměrnému platu fotbalisty,“ říká.

Podle televize BFM je většina hráčů z nejvyšší soutěže na snížení platů připravena, zvláště ve chvíli, kdy se jejich týmy dostanou do platebních potíží. Problém ale může nastat v druhé lize, kde berou hráči podstatně méně, a proto budou i méně ochotni k ústupkům.

Snižování platů je nicméně velice citlivé téma a remešský šéf Caillot je jeden z mála, kdo o něm mluví otevřeně. „V tuto chvíli se k tomuto tématu nechceme vyjadřovat,“ napsal Seznam Zprávám Aurélien Gaudriot z tiskového oddělení týmu Dijon FCO. Podobnou reakci zaslal i Montpellier, další dva menší kluby na dotazy nereagovaly vůbec.

Organizace UNFP zastupující hráče se bude snažit hrát ve vyjednávání mezi kluby a jejich hráči prostředníka. Kvůli odlišným podmínkám v jednotlivých týmech totiž nebude možné uzavřít kolektivní smlouvu o snížení platů, která by se týkala všech klubů první a druhé ligy. Jednotlivé kluby by v případě dohody s hráči mohly uzavřít podobné smlouvy o dočasném snížení platů, jako to udělala například FC Barcelona.

V komuniké po úterním jednání UNFP hráče vyzvala k neprodlenému jednání s jejich kluby o snížení platů, aby „byl zachráněn profesionální fotbal zasažený krizí a aby mohla skončit sezona 2020/21“.

Poslední tým už seškrtal prémie

V tisku se sice objevila spekulace o 30procentním snížení platů, to ale podle ekonoma Pierra Rondeaua není založeno na žádné metodice. Pokud by k takovému snížení došlo, dotklo by se nejen hvězd pařížského Saint-Germain, jako je Kylian Mbappé či Neymar, kteří berou desítky milionů eur ročně, ale i hráčů posledního celku nejvyšší soutěže z Nîmes. Tamní fotbalisté si měsíčně přijdou asi na tři až čtyři tisíce eur (asi 80–105 tisíc korun).

Prezident posledního týmu tabulky už hráčům oznámil, že pokud nedojde k dohodě o televizních právech (ta ztroskotala kvůli platební neschopnosti společnosti Mediapro), přestane jim od března chodit výplata. Sami hráči už se přitom vzdali prémií za vítězství a remízy, ročně tak každý z nich přijde asi o 10 tisíc eur. Kapitán týmu Anthony Briançon si těžkou situaci dobře uvědomuje:

„Už jsem o tom mluvil během jarní karantény. Byli jsme připraveni se vzdát části financí, pokud by to bylo potřeba. Nepožádali nás ale o to. V naší zemi žijí lidé, kteří mají větší potíže než my. To je potřeba vzít v úvahu. Budeme připraveni k ústupkům,“ řekl ve vysílání rádia RMC.

V některých klubech se ale škrtání hráčských platů setkává s nepříznivou odezvou. „Šéfové selhali, oni by měli najít jiná řešení,“ prohlásil trenér Met Frédéric Antonetti. Kouč se obává, že z Francie budou odcházet hráči kvůli lepším podmínkám do zahraničí. „Když hráči nabídnete víc, půjde jinam. To nás oslabí ještě více,“ stěžuje si.

Reklama

Doporučované