Hlavní obsah

Fotbalová asociace čeká na stamiliony. Dostane je, rozhodla Valachová na odchodu

Ministryně Kateřina Valachová popisuje, jak bude dál financovat sport.

 

Reklama

Fotbalová asociace nedostala od Ministerstva školství dotaci na provoz. Když ji neuvolní, brzy se dostaneme do vážných problémů.

Článek

Ministryně školství Kateřina Valachová svolala na čtvrtek Národní radu pro sport, se kterou se radila, jak má v případě fotbalové asociace postupovat.

Vedení fotbalového svazu se už mezitím začalo připravovat na varianty, že nedostane od Ministerstva školství dotaci 384 milionů korun, kterou potřebuje na provoz. Bez těchto peněz by muselo propouštět své zaměstnance. Ohroženo by prý mohlo být i samotné pořádání fotbalových utkání v Česku.

Zatčení předsedy svazu Miroslava Pelty převod stamilionů zastavilo.

„Pokud jde o Fotbalovou asociaci: Po podrobném projednání a právním posouzení situace jsme rozhodli, že se asociace může přihlásit o dotaci do nové výzvy pro sportovní svazy," uvedla Valachová. „S ohledem na presumpci neviny a právní analýzu ministerstva jí budou vyplaceny peníze z dotací, které Ministerstvo školství spravuje."

Ministryně po pár dnech otočila

Její slova jsou překvapivá. Ještě před několika dny ministryně uvedla, že fotbalová asociace bude mít problém peníze získat, protože v kauze Pelta byla obviněna jako právnická osoba. Na to generální sekretář FAČR Rudolf Řepka pro Seznam.cz reagoval slovy, že neexistuje žádný pravomocný verdikt soudu, podle něhož nemohou dotace získat.

Valachová ve čtvrtek dále řekla, že i další svazy své peníze dostanou. „Obdrží stoprocentní částky svých dotací. Zrychlili jsme maximálně postup, vypsali konkrétnější novou výzvu od 31. května, která už obsahuje nové dotační podmínky tak, jak jsem je vyhlásila od 1. ledna 2017."

Významné sportovní akce, jakými jsou již proběhlá mistrovství světa nebo Evropy, stejně jako plánované mítinky, budou znovu posouzeny. „Výsledky zveřejníme v úterý," dodala Valachová.

Například tento týden se třeba bude konat mistrovství Evropy ve veslování v Račicích. Za pár dní začne mistrovství světa v hokejbalu v Pardubicích. Obě akce dosud na finanční podporu od ministerstva čekají. Zhruba 25 milionů nedostal ani fotbalový svaz za mistrovství Evropy žen v kategorii do 17 let, které se konalo na začátku května v Plzeňském a Středočeském kraji.

Reklama

Doporučované