Hlavní obsah

Fotbalová asociace udělala výraznou změnu. Morava ztratila možnost zablokovat volbu předsedy

Foto: Repro

Valná hromada FAČR v pražském hotelu Marriott.

Reklama

Tlak mezinárodních organizací FIFA a UEFA přispěl k tomu, že český fotbal výrazně pozměnil své stanovy.

Článek

Uvnitř soukolí Fotbalové asociace ČR dochází k výrazné změně. Moravská část ztratila právo zablokovat volbu předsedy. Stalo se tak mimo jiné po nátlaku mezinárodních asociací FIFA a UEFA.

Situace, kdy česká komora tlačila jednoho předsednického kandidáta a druhá pak jiného, načež došlo k patu, se už nebude opakovat. V minulosti proběhlo několik takových případů. Naposledy loni v létě se takto zaklínili Martin Malík s Petrem Fouskem.

A až v zimě došlo k dohodě na Malíkově volbě. Na prosincovém zasedání zástupci FIFA a UEFA vyhrožovali českému fotbalu, že pokud nezmění stanovy tak, aby se odbourala možná blokace volby, vyšlou do Česka nucenou správu v podobě normalizační komise.

V průběhu jara pak s příslušnou úpravou stanov souhlasili moravští vyjednavači v čele s místopředsedou Zdeňkem Zlámalem.

Na dnešním jednání valné hromady padl nejprve protinávrh, aby se hlasovalo tajně. Nebyl přijat.

Ve veřejném hlasování se pak pro úpravu stanov vyslovilo všech 128 delegátů z české komory a 43 z moravské, kde 26 hlasů bylo proti a 4 delegáti se zdrželi.

Nyní tedy platí, že v prvním kole se volí „postaru“, v české a moravské komoře. Novum spočívá v tom, že pokud nedojde ke shodě na vítězi, nadejde kolo druhé, ve kterém už rozhodne prostá většina hlasů.

Novým členem výkonného výboru FAČR byl dovolen Michal Blaschke z Pardubického krajského fotbalového svazu.

Fotbalová asociace ČR nyní registruje 332 996 členů.

Na valné hromadě se debatovalo také o finanční situaci. V loňském roce dostala FAČR od státu na dotacích přes 550 milionů korun.

Peníze od státu plynou i letos, jenže bylo nastoleno opatření, že je FAČR nesmí ze strahovské centrály distribuovat dál do okresů a krajů. Aktuální regule neumožňují FAČR jakožto příjemci dotace poskytnout tyto prostředky členským subjektům.

„Ve vzduchu“ tak nyní visí 265 milionů korun, které FAČR zatím neumí dostat ke svým členským klubům, řešení se hledá.

Neradostná byla i zpráva o hospodaření obchodní společnosti STES. Ta loni prodělala zhruba 40 milionů, letos to vypadá na schodek 50 milionů korun.

Reklama

Doporučované