Hlavní obsah

Fotbalová Serie A prohrává s rasismem, za obrázky opic sklízí posměch

Foto: twitter.com/footballitalia

Tři obrazy opic od umělce Simona Fugazzotta.

Reklama

Záměr italské fotbalové ligy bojovat proti rasismu obrázky opic se nesetkal s pochopením u klubů a hráčů ani u antidiskriminační organizace Fare.

Článek

Italská nejvyšší fotbalová liga Serie A se dlouhodobě potýká s rasismem. V rámci boje proti nenávisti proto spustila novou marketingovou kampaň.

Poznávací značkou kampaně se stalo dílo umělce Simona Fugazzotta, který na třech obrazech ztvárnil tři různé opice.

„Nakreslil jsem opice jako metaforu lidských bytostí. Obrátili jsme koncept rasismu, všichni jsme totiž z opice. Znázornil jsem proto západní opici, asijskou opici a černou opici,“ popsal Fugazzotta smysl své práce. „Přestaňme cenzurovat slovo opice.“

„Jsme komplexní a fascinující bytosti. Smutní, šťastní, katolíci, muslimové, buddhisté, ale nakonec jsou to vždy naše činy, které nás určují, ne barva kůže,“ vysvětlil malíř.

Umělecký produkt se ale okamžitě stal terčem kritiky a posměchu, informoval britský The Guardian. Do obrazů se mezi jinými opřela organizace Fare, která po celém světě bojuje proti diskriminaci na hřištích.

„Zase jednou zanechal italský fotbal svět v úžasu. V zemi, ve které se týden co týden nedaří vypořádat s rasismem, spustila Serie A kampaň, která vypadá jako špatný vtip,“ napsala Fare na Twitter.

„Ty výtvory jsou skandální a budou kontraproduktivní. Bude jen pokračovat odlidšťování lidí afrického původu. Je těžké pochopit, na co Serie A myslí, s kým se radí? Je na čase, aby se progresivní kluby v lize samy ujmuly iniciativy,“ dodala Fare.

„Na použití opic v antirasistické kampani není nic špatného,“ trvá na svém Serie A. „Dílo má šířit myšlenky integrace, multikulturalismu a bratrství.”

V italské lize se rasismu často nevyhnou ani hvězdní hráči jako Mario Balotelli nebo Romelu Lukaku. Také fotbalové kluby už začaly reklamní kampaň kritizovat.

„Umění může být mocné, ale nesouhlasíme s tím, že mají být opice obrazem boje proti rasismu,“ ohradil se na Twitteru klub AC Milán. Podobně se ozval AS Řím.

„Jak můžete bojovat s rasismem něčím, co vypadá rasisticky?“ sdělil pro BBC bývalý fotbalový obránce Sylvain Distin.

Reklama

Doporučované