Hlavní obsah

Fotbalovou Anglii si podmaňuje irský přeběhlík. Kdo je mladík, který stojí sedmkrát víc než Tomáš Souček?

Foto: Profimedia.cz

Declan Rice debutoval v dresu Anglie v březnovém utkání proti Česku.

Reklama

Před pátečním utkáním české reprezentace proti Anglii se nejvíce mluví o ofenzivní síle Albionu. Ve spojitosti s největší hrozbou pro českou defenzivu padají výhradně jména jako Kane, Sterling či Sancho. The Three Lions ale od březnového střetnutí s Českem sází ve středu zálohy také na jméno, které se fanoušci mimo britské ostrovy teprve učí. V Anglii ale moc dobře ví, jaký mají v Declanu Riceovi poklad.

Článek

Čeští fotbalisté budou chtít v pátek odčinit blamáž z Wembley, kde schytali pětibrankový výprask. Pokud bude chtít výběr trenéra Šilhavého uspět, bude muset předvést daleko lepší výkon, a to zejména v defenzivě.

Dost možná to bude klíčová bitva celého utkání mezi Českem a Anglií. Kdo ovládne střed pole, může získat klíčovou výhodu. Zcela zásadní budou v tomto případě postavy defenzivních štítů obou týmů – Declana Rice z West Hamu a Tomáše Součka z pražské Slavie. Dvou hráčů, kteří si jsou svým stylem až nápadně podobní.

„Premier League je moje nejoblíbenější soutěž. Samozřejmě sleduji hráče na mé pozici trochu víc, i o Riceovi moc dobře vím. Tihle hráči téměř neztrácí balony a říkám si, že bych se od nich chtěl pořád víc a víc učit. V průběhu kariéry jsem měl spoustu vzorů. Moc rád jsem měl například Cesca Fabregase nebo Yayu Tourého,“ říká opora národního týmu Tomáš Souček.

O českém záložníkovi ví každý, kdo v posledních třech letech zahlédl alespoň desetivteřinový klip z české ligy. Kdo je ale jeho protějšek Declan Rice?

Začněme tím, že dvacetiletý Angličan má na Česko zatím jen ty nejlepší vzpomínky. V reprezentaci totiž debutoval právě během březnového debaklu 5:0 ve Wembley. I když ne tak docela, jednu reprezentační anabázi má totiž anglický středopolař už za sebou.

Rice je sice rodákem z Londýna, ovšem jeho prarodiče pocházejí z irského města Cork. Tím pádem si mohl v mládí vybrat – budu reprezentovat rodnou Anglii, kde bude o poznání těžší se prosadit, nebo půjdu jednodušší cestou a obléknu dres Irska? Doma mu patrně poradili, že mu zelená sluší víc, a tak mladý Declan zvolil irskou cestu.

Od svých patnácti let prošel všemi reprezentačními výběry Irska a za seniorskou reprezentaci naskočil poprvé 23. března 2018. Celkem posbíral tři „dospělé” starty a právě zde přichází důležitý faktor. Všechny totiž byly v přátelských zápasech. Podle mezinárodních regulí to znamená, že v takovém případě může hráč (za splnění určitých podmínek) změnit barvy národního týmu, který reprezentuje.

Anglický trenér Gareth Southgate si toho byl moc dobře vědom, a tak se vydal k Riceovi domů na námluvy. To si samozřejmě nechtěl nechat líbit irský manažer Mick McCarthy, který do placu přihodil kapitánskou pásku a nabídku vybudování týmu právě kolem Declana Rice. Ani to ale nestačilo, vidina reprezentace své rodné země nakonec převážila a FIFA na začátku března letošního roku potvrdila, že dvacetiletý záložník může nastoupit za Anglii.

Tento krok, který podle jeho slov byl jedním z nejtěžších v životě, s sebou ale nepřinesl pouze pozitiva. Irskými fanoušky byl označován za Jidáše a svoji zlost si vybíjeli zejména na sociálních sítích. „Chodí mi vzkazy, že toho ještě budu litovat, že si to se mnou přijdou vyřídit ke mně domů. Kolikrát jsem si ale rozklikl jejich profil a bylo zřejmé, že jde o falešné účty. Těžko v takovém případě poznáte, jestli se máte doopravdy bát nebo ne,“ uvedl v rozhovoru pro ITV News.

O tom, jak dopadla jeho anglická premiéra, už řeč byla. V základní jedenáctce Albionu se obdivuhodně zabydlel a od té doby nechyběl v kvalifikačních duelech Anglie ani minutu. Dá se očekávat, že bude v základní sestavě také v pátečním klání v pražském Edenu.

Kromě Garetha Southgatea ale na Rice sází také ve West Hamu, kde dvacetiletý záložník působí. V dosavadních osmi zápasech letošní sezony Premier League absolvoval kompletní porci 720 minut a s „kladiváři” se drží na solidním osmém místě tabulky.

„Dostal proti nám šanci a od té doby se mu dost daří. A to jak v reprezentaci, tak na klubové úrovni. Udržet se v anglickém národním týmu není jen tak. Svědčí to o jeho obrovské kvalitě a já jsem zvědavý, jak se bude jeho kariéra vyvíjet,“ dodává Souček.

Herní vytíženost a pozice na hřišti ale nejsou jedinými společnými znaky Declana Rice a Tomáše Součka. Oba dva zdobí precizní defenziva, díky svým vytáhlým postavám a dlouhým končetinám odebírají soupeřům míče neobvykle elegantním způsobem. Dvacetiletý Rice i o čtyři roky starší Souček pak výtečně čtou hru, zřídkakdy se stane, že nejsou zrovna tam, kde je jejich tým potřebuje. Zároveň působí oba v roli dispečerů, u kterých začíná drtivá většina útočných akcí Slavie, respektive West Hamu.

Tomáš Souček je narozdíl od svého mladšího kolegy logicky zkušenější, ale také výrazně gólovější. Zatímco slávista nasázel v loňské sezoně hned deset branek, Rice se trefil pouze dvakrát. Na tržní hodnotě obou hráčů to ale znát zdaleka není. Podle webu transfermarkt.com je současná hodnota Tomáše Součka 7 a půl milion eur. Cena Declana Rice? Téměř sedmkrát tolik. „Je to jeden z nejlepších defenzivních záložníků Premier League. Řekl bych, že kromě Fernandinha a Kantého nehraje momentálně v Anglii lepší hráč na jeho pozici,“ vysekl mu poklonu například spoluhráč Michail Antonio.

Během pátečního zápasu bude mít kapitán pražské Slavie možnost ukázat, že tento rozdíl neodpovídá skutečnému rozdílu ve fotbalových kvalitách. A kromě nápravy výsledku z Wembley bude bude mít dodatečně příležitost pomstít svůj oblíbený klub. „Odmala se mi jednoznačně nejvíc líbí hra Arsenalu,“ doplňuje Souček. Zkuste hádat, komu dal Rice svůj premiérový gól v Premier League.

Reklama

Související témata:

Doporučované