Hlavní obsah

Fotky: Ve královédvorské zoo krmí vzácné mládě hadilova písaře maňásek

Chovatelé ze Safari Parku Dvůr Králové pečují o další mimořádný přírůstek - mládě ptačího dravce, který má unikátní schopnost lovit hady. Náhradní rodiče se pro vylíhlé ptáče nenašli, na pomoc tak přichvátal maňásek.

Reklama

Článek

Hadilov písař patří do řádu dravců, ale je tak specifický, že pro něj byla vytvořena zvláštní čeleď, jejímž je jediným zástupcem.

Safari park odchovává hadilovy od roku 2009, kdy je tu rozmnožili jako první zahrada v České republice a na Slovensku. Současné ptáče je osmnácté, které se v zoo od té doby povedlo odchovat.

Před dvěma lety zaujal zoologický svět unikátní pokus, kdy královédvorské mládě, o které rodiče nepečovali, odchoval náhradní rodičovský pár ze zoo v Liberci. Náhradní rodiče však nebyli hadilovi, nýbrž orli bělohlaví. Podložení náhradnímu páru tentokrát není možné, protože v tuto roční dobu žádní vhodní ptáci nehnízdí.

Foto: ZOO Dvůr Králové / Simona Jiřičková

Odborníci dělají vše proto, aby si dravé ptáče nevtisklo člověka jako vlastní druh, a tak pro něj vybudovali v líhni ptačího světa zvláštní kabinku ohraničenou neprůhledným materiálem, kterou prostrkují ptačího maňáska. Vizuální kontakt s člověkem je na absolutním minimu. „Díky tomu si ptáče myslí, že je v péči hadilova, a v dospělosti bude vyhledávat hadilovy jako vlastní partnery,“ vysvětluje zoolog Michal Podhrázský.

Reklama

Doporučované